Január 12-én 21 órától az 1978-as Tóték című darabot közvetíti az M5 televízió a Thália Színház előadásában.

Egy évtizeddel az ősbemutató után a Thália Színház felújította Örkény István népszerű drámáját, a Tótékat Kazimir Károly rendezésében, aki az eredeti, 1967-es darabot is színre vitte. Azonban a „felújítás” kifejezés Örkény szerint téves és nem alkalmazható, ha egy színdarabról van szó. „A színház eleven organizmus, és ami él, sosem ismétli magát. „Felújítani” nem lehet egy színházi estét, csak újra megteremteni.” Ez a Tóték esetében különösen helytálló, hiszen a két előadás között tíz év telt el, tehát az író közönsége is megváltozott. Az ősbemutató idején a nézők még egy első kézből tapasztalt traumaként tekintettek a háborúra és annak körülményeire, azonban 1978-ban egy új generáció láthatta a drámát, egy teljesen új szemszögből.

A Tóték azóta sok-sok „felújítást” megélt, és a mai napig közkedvelt darab minden magyar színházban. A tragikomédia története pedig mindenki számára ismerős: Tóték fronton lévő fia, Gyula felajánlja elöljárójának, az őrnagynak, hogy kétheti szabadságát töltse náluk vidéken. A család nagy izgalommal készül a tiszt fogadására, mert tudják, hogy a katona idegei eléggé megviseltek. Nem akar zavarni, de azért elvárja, hogy mindenki alkalmazkodjon hozzá, Tóték így mindent megtesznek a vendég kedvéért. Életüket, szokásaikat teljesen megváltoztatja az őrnagy jelenléte, sőt éjszakai nyugalmuknak is vége, mivel az őrnagy rájön a dobozkészítés nagyszerűségére. A postás nem kézbesíti a Tót Gyula halálhírét tudtul adó sürgönyt, így a család nem tud semmit a fiú haláláról, így egyre csak fokozódik a feszültség Tóték és a vendég között. 

A főszerepekben olyan nagy nevekkel találkozhatunk, mint Fellegi István, György László, Harsányi Gábor, Inke László, Jani Ildikó, Kollár Béla, Nagy Attila, Pécsi Ildikó, S. Tóth József, Sáfár Anikó és Szabó Gyula.

Kiemelt kép: Részlet az 1967-es Tóték című darabból (Fotó: Első Web)