Hét évvel ezelőtt mutatta be a József Attila Színház a Feketeszárú cseresznyét, Hunyady Sándor színművének egyik új színpadi adaptációját. A drámából Kerényi Imre rendezett előadást Rékasi Károllyal a főszerepben, melyben ma Zöld Csaba, Nemcsák Károly, Pikali Gerda és Kocsis Judit látható. A tavaly vidéki turnéra is indult produkció ősszel a tévéképernyőkre is megérkezik, ugyanis november 12-én 21 óra 50 perckor sugározzák az M5-ön az előadásról készült felvételt.

A történet Bácskában játszódik, a történelem sorsfordító viharának közepén. „A szerb házaspár, Irina (Pikali Gerda) és Dusán (Nemcsák Károly) az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, fülbemászó magyar és délszláv dalok csendülnek fel. A magyar főbíró is a társaságban van, ő titokban szerelmes a szép Irinába, ugyanakkor barátjának tudhatja Irina férjét, Dusánt. Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de szerelmüket egymás elől is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen, amikor a szerbek átveszik a Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell” – áll a hivatalos ismertetőben.

A Feketeszárú cseresznye egy romantikus, olykor drámai, máskor humoros színmű, melyet gyönyű dallamok tesznek még emlékezetesebbé.

Kiemelt kép: Jelenet a Feketeszárú cseresznyéből