Június 1-jén 21 órától a Budapesti Kamaraszínház előadását, Hunyadi Sándor színművét tűzi műsorára a Magyar Televízió. A délvidéki kisváros lakóin átviharzik a történelem: a darab elején még Magyarországhoz, második részében már Szerbiához tartoznak. Így kerül egymással szembe a két jó barát, Dusán és a magyar főbíró. A helyzetet bonyolítja, hogy a főbíró szereti Dusán feleségét.

A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak, ám a barátságok és a szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina (Pápai Erika) és Dusán (Nemcsák Károly) az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, fülbemászó magyar és délszláv dalok csendülnek fel. A magyar főbíró is a társaságban van, ő titokban szerelmes a szép Irinába, ugyanakkor barátjának tudhatja Irina férjét, Dusánt. Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de szerelmüket egymás elől is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen, amikor a szerbek átveszik Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a feleségére féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával, követi-e magyar szerelmét a szerb nő és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője?

Szereplők: Bank Tamás (Berzétey zászlós), Cs. Németh Lajos (Nikolics), Harangozó György (Hajdú), Horváth Ferenc (Pópa), Jakab Csaba (Balázsházy főhadnagy), Karácsonyi Zoltán (Jankovics hadnagy), Kerekes József (Nikics Pántó), Mihályi Győző (Főbíró), Nemcsák Károly (Veliszljevics Dusan), Németh Borbála (Danica, Milica lánya), Pápai Erika (Irina, a felesége), Pindroch Csaba (Csaholyi hadnagy), Rusz Milán (Püspök), Szilágyi Zsuzsa (Milica, Dusán testvére), Tyll Attila (Kispál), Valkay Pál (Ezredes). Rendező: Balázs Péter.

A tévéfelvétel szerkesztője: Virág Katalin, operatőr: Zádori Ferenc, rendezte: Szirtes János

Kiemelt kép: jelenet a Fekete előadásból (Fotó: Budapesti Kamaraszínház)