Nyáron sem maradunk színházi közvetítések nélkül, legalábbis június első napjaiban biztosan nem: a Buborékok után két nappal, június 4-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a József Attila Színház előadását, a Feketeszárú cseresznyét közvetíti az M5 csatorna.

A történet kezdetén a Bácskában a magyarok az urak, ám a barátságok és a szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina (Pikali Gerda) és Dusán (Nemcsák Károly) az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, fülbemászó magyar és délszláv dalok csendülnek fel. A magyar főbíró is a társaságban van, ő titokban szerelmes a szép Irinába, ugyanakkor barátjának tudhatja Irina férjét, Dusánt. Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de szerelmüket egymás elől is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen, amikor a szerbek átveszik a Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a feleségére féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával, követi-e magyar szerelmét a szerb nő és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője? Erről szól a romantikus, olykor drámai, máskor humoros színmű, amit gyönyörű dallamok tesznek még emlékezetesebbé.

Hunyady Sándor színművét Kerényi Imre állította színpadra, Götz Béla díszlet- és Kovács Yvette Alida jelmezterveivel. Az előadásban a fent említett főbb szereplőkön túl a József Attila Színház társulatának tagjai is feltűnnek, többek között: Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fila Balázs, Holczinger Sandra, Kocsis Judit, Korponay Zsófia, Quintus Konrád, Rékasi Károly és Ujréti László.

Kiemelt kép: Jelenet a Feketeszárú cseresznye című előadásból (fotó: József Attila Színház)