A Budapesti Operettszínház és a KraatsFilm Kft. koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet és a MÁV Zrt. támogatásával jött létre az Örök hűség című színházfilm. Iványi Marcell rendezésében olyan művészekkel találkozhatunk a főszerepben mint Janza Kata, Gubik Petra, Földes Tamás, Dénes Viktor, Sándor Péter, Oszvald Marika, Csuha Lajos és Mészáros Árpád Zsolt.

A film zártkörű premierjét a Budapesti Operettszínházban a héten tartották, az elkészült mű a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, június 4-én 15 óra 41 perckor lesz látható a Duna Televízió műsorán. A szokatlan kezdési időpont a szerződés aláírásának majdnem percre pontos időpontját idézi fel. Az eredeti színpadi mű Dolhai Attila ötlete alapján és dalszövegeivel, Cári Tibor zenéjével született meg 2020-ban, a tavaszi bezártság időszakában, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára. Az Örök hűség forgatására 2021 novemberében került sor. A történet egy fiatal, Budapesten tanuló pozsonyi lány, Ibolya, valamint a temesvári Bor család egyik fiúgyermekének, Miklós kapcsolatáról szól, amely szokványos időkben, szokványos körülmények között házasságban, polgári miliőben zajló átlagos családi életben teljesedne ki. Ám a fiatalok, jobbára a háborús körülmények miatt arra kényszerülnek, hogy elváljanak, elszakadjanak egymástól, az időbeli és térbeli korlát győz. Az ő személyes sorsuk, a huszonévesek kapcsolata, szakítása mögött egész országrészek egymástól való búcsúja húzódik meg, amelyet a film kulisszaként használ, és a személyesség mögött folyamatosan nyilvánvalóvá tesz.

„Nagy ünnep ez a nap számomra, hiszen sokan és sokat dolgoztunk a filmen! Sok embernek kell köszönetet mondanom, de engedjék meg, hogy két embert kiemeljek. Elsősorban Kiss-B. Atillának szeretném megköszönni, hogy a film elkészítéséhez megteremtette a lehetőséget, ápolta, gondozta és összehozta ezt a kiváló csapatot, valamint azt, hogy a Szétszakítottak ötletét Iványi Marcell rendezőre bízta. Nem is gondoltam volna, hogy a Szétszakítottakból ilyen csodálatos színházfilm fog készülni.  Boldog vagyok, hogy annak idején Pintér Tamás és Dankó István felhívta a figyelmemet Dér Zoltán matematika-fizika tanár, polihisztor feljegyzéseire, köszönöm nekik ezúton is!” – mondta el Dolhai Attila a premiervetítés után.

Iványi Marcell rendező az Örök hűség premiervetítésén (Fotó: Art&Lens Photography)

Iványi Marcell rendező és Németh Ákos forgatókönyvíró abból a kevéssé ismert történelmi tényből indult ki, hogy Magyarország jelenlegi határait a történelmi Nagy-Magyarország vasúthálózatának megcsonkításával alakították ki, hogy minél jobban lebénítsák az országot – így vált a vonat, a vasút, a vasúti hálózatok finom erezete az Örök hűség központi motívumává. „A történet meghatározó pillanataihoz kapcsolódik a mesélő kisöcs, Misike játéka a makettvasúttal. A kis korabeli mozdonyt és tartozékait, valamint a makettasztalt egy komoly szakember, Rudi bácsi adta kölcsön, akinél többször jártunk, sokat beszélgettünk” – nyilatkozta a rendező, aki külön megköszönte a teljes stáb munkáját. A film története valós eseményeken alapul, ezeket a főhős Dér Zoltán – a filmben a legidősebb testvér, Bor Miklós – fiatalemberként, temesvári lakosként, magyar állampolgárként élte át, és beszélte el visszaemlékezéseiben: a világháború végét, a háborús vereséget és következményeit, ami korábban elképzelhetetlen volt, és kataklizmaként rázta meg nemcsak az országot, de az ő személyes életét is.

„A forgatókönyv célja az volt, hogy a nagypolitikai történéseket egy eltűnt világ nézőpontjából, hétköznapi emberek történetén át mutassa be, ennek érdekében szeretnénk ábrázolni a kort, a helyszínt és a társadalmi státuszt, ahonnan a főhősök indultak, és amely szemszögből adott pillanatban a változás előre elképzelhetetlen mérté. Polgári jólét, évszázados tradíciók napi gyakorlása, nagyhatalmi tudat, létbiztonság foszlik szinte egyik hónapról a másikra semmivé. Ez a nemzeti tragédia egyre távolabb kerül tőlünk időben, személyes átélői, akik még emlékeket őriznek és adhatnak tovább, már nagyon kevesen vannak. Dér Zoltán emlékei, amelyek nem több és nem kevesebb viszontagságot mutatnak be, mint ami kortársai közül a többségnek kijutott, alkalmasak arra, hogy dramaturgiai átalakítással újabb nemzedékekkel ismertessék meg a kort, szerezzenek ne csupán ismereteket, hanem az első kézből származó beszámolón át szinte tapasztalatokat arról, ami néhány generációval korábban országunkban és országunkkal történt” – mondta el Németh Ákos, a forgatókönyv írója.

A mű zeneszerzője, Cári Tibor – a Ruben Brandt, a gyűjtő című film komponistája – kortalan zenét képzelt el a filmhez: dallamvilága a kamarazenétől egészen a szimfonikus hangzásig terjed, kiemelve a történet líraiságát és drámaiságát, a filmben elhangzó 13 dal a klasszikus musicalek irányába mutat, de a filmes műfajhoz elengedhetetlenül szükséges kísérőzenéket is komponált a szerző. A dalszövegeket Dolhai Attila jegyzi, a díszlettervező Cziegler Balázs volt, a látványelemeket Vati Tamás készítette, a koreográfia Gombai Szabolcs munkája, a film operatőre Tóth Zsolt.

Kiemelt kép: Dolhai Attila az Örök hűség premiervetítésén (Fotó: Art&Lens Photography)