Január 26-án 21 órától a Gyertyaláng című táncszínházi előadást közvetíti az M5. A néptánc előadás arra a történelmi traumára szeretne méltóképpen emlékezni, amit Trianon jelent a magyarság számára.

„Ha valamiről nem vagyunk képesek beszélni– mert a benne átélt öröm,
vagy fájdalom az egekig ér, nincsenek hozzá szavaink, szegényes a
nyelvünk, hiányzik a bátorságunk – akkor a csend, a zene, vagy akár egy
gesztusértékű mozdulat „szólhat” helyettünk.”
 

A Gyertyaláng című táncelőadás az Aranykert Egyesülettel közös produkció és a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat jóvoltából jöhetett létre. Célja az, hogy a magyarság történelmi traumáját új szemszögből dolgozza fel, amely olyan érzelmeket mutat meg, amelyre egy történelmi szónoklat vagy értekezés nem képes. A hazaszeretet élményét a Duna Művészegyüttes egy közös produkcióban adja át a tévénézőknek Navratil Andreával és a Göncöl zenekarral a Nemzeti Táncszínházból.

A cím nem a kegyeleti gyertyára vagy a nemzethalál valamiféle víziójára utal, hanem a remény elevenségére. A pislákoló gyertyafény annak lesz a szimbóluma, hogy van jövő, van kivezető út az önsajnálatból, a bénultságból, túl lehet élni a fájdalmat egy percre sem feledve, miként azt Juhász Gyula írta. Ahhoz, hogy a sebek begyógyulhassanak, még sokat kell tenni, méltóságot sugározni, bölcsességgel létezni. Napjainkat az összetartozás tiszta élményének, eleven tapasztalatának kell átitatnia.

Kiemelt kép: A Duna Művészegyüttes (Fotó: Színház.online)