Június 4-én 21 órakor a Gyertyaláng című táncszínházi előadás Trianonra emlékezve lesz látható a Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar koprodukciójaként, az M5 csatorna műsorán.

A néptánc-színházi előadás arra a történelmi traumára szeretne méltóképpen emlékezni, amit Trianon jelentett a magyarság számára. Így elsősorban azt kívánja megjeleníteni, amire a történelmi értekezések, szónoklatok nem képesek. Az előadás címében szereplő gyertya motívum ugyanakkor nem a kegyeleti gyertyára vagy a nemzethalál valamiféle víziójára utal, hanem a remény elevenségére. Így a pislákoló gyertyafény annak a szimbóluma, hogy van jövő, van kivezető út az önsajnálatból, a bénultságból, túl lehet élni, a fájdalmat egy percre sem feledve. Azonban ahhoz, hogy a sebek begyógyulhassanak, még sokat kell tenni, méltóságot sugározni és bölcsességgel kell létezni, napjainkat pedig az összetartozás tiszta élményének, eleven tapasztalatának kell átitatnia. Az előadás az Aranykert Egyesülettel közös produkció és a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozatához kapcsolódik.

Az előadás a Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar koprodukciója, a rendező-koreográfus Juhász Zsolt. A tánceladásban Busa Norbert, Busai Zsuzsa, Kádár Ignác, Nagypál Anett, Sáfrán Balázs, Kenéz Enikő, Fehértóy Zsanett, Gera Zoltán, Bonifer Katalin, Horváth Eszter, Soós Gyula András, Molnár Péter, Györke Eszter, Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla táncmestereket láthatja a közönség. A zenét ifj. Csoóri Sándor „Sündi”, Dulai Zoltán és Navratil Andrea szerezték.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Gyertyaláng című előadásból (Fotó: Nemzeti Táncszínház)