A Duna menti népek táncaiból és zenéiből merít a Duna Művészegyüttes legújabb előadása, amelyet november 18-án mutatnak be a Nemzeti Táncszínházban.

A Duna Művészegyüttes májusban a Nemzeti Táncszínházban egy nagyszabású gálaműsor keretében ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. A jubileumi évet lezáró legújabb bemutatójukat ugyanitt viszik színpadra. A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén című produkcióban különleges látványvilággal, egyedülálló díszletelemekkel, énekkel és tánccal elevenednek meg a dunai ember életérzései, a nagy folyamhoz kötődő rítusai. A Duna balladái cím egyfajta romantikus költőiségre, de a ballada szó eredeti jelentésére, a táncra is utal. Az előadás zeneszerzője ifj. Csoóri Sándor és Gera Gábor, valamint a Szent Efrém Férfikar is közreműködik. A díszletet Michac Gábor, a jelmezeket Túri Erzsébet tervezte, a koreográfiák Hégli Dusán, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor és Ónodi Béla munkái, a rendező Juhász Zsolt.

A Duna Művészegyüttes célkitűzése megalapítása óta ugyanaz: élni a hagyománnyal, a nézők minden érzékszervére hatni, költészetet alkotni a néptáncból és szellemileg is megmozgatni a közönséget.

Kiemelt kép: A Duna balladái (Fotó: Nemzeti Tánszínház)