A Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! beszélgetéssorozatában a színházvezetés kérdéseit boncolgatják. Az idei év első beszélgetésében Csizmadia Tibor vendégeivel, Bíró Bencével, Orbán Eszterrel és Sediánszky Nórával a dramaturgok szemszögéből vizsgálja azt a struktúrát, ami meghatározza a színházi működést, az előadás gondolatának megszületésétől a közönséggel való találkozásig és azon túl is. A ma 17 órakor kezdődő beszélgetésnek a FUGA–Kortárs Építészeti Központ biztosít helyszínt.

Téma lesz a dramaturg feladata, helyzete, a színház műsorpolitikáját illető lehetőségei, a szabadúszás és alkalmazotti lét különbségei, illetve, hogy milyen működési struktúra lehet optimális a színvonalas működés érdekében, akár a külföldi minták és jó gyakorlatok átvételével. A beszélgetéssorozat keretében, a 2019-es őszi indulás óta felidézték az elmúlt 40 év színházalapításainak történetét, beszélgettek budapesti és vidéki igazgatókkal, pályakezdő rendezőkkel, megvizsgálták a pályázati rendszert, az operatagozatok és a tánctagozatok helyét.

A Csináljunk színházat! eseményén a részvétel ingyenes, azt az érvényes járványügyi szabályozást figyelembe véve szervezik. A beszélgetés online is élőben követhető a Magyar Színházi Társaság Facebook-oldalán, a felvétel pedig a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján visszanézhető.

Kiemelt kép: A Csináljunk színházat! beszélgetéssorozat plakátja (Fotó: Magyar Színházi Társaság)