A 2021/22-es évadban több újdonsággal is jelentkezik a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, ilyen a Kötelezők-Koncepciók címmel meghirdetett programsorozat is, melynek célja a magyar drámairodalom széles körű népszerűsítése. A programok elsősorban diákok számára szeretnének segítséget nyújtani a kötelező színdarabok megismerésében és feldolgozásában.

Ebből adódóan a foglalkozások középpontjában a Nemzeti Alaptantervben szereplő 10 dráma (Antigoné, Rómeó és Júlia, Az ember tragédiája, Sirály, Vadkacsa, Kurázsi mama, Tóték, Bánk bán, Csongor és Tünde, Tartuffe) korszerű és interaktív eszközökkel történő elemzése és megismertetése áll. A programhoz és a feldolgozáshoz a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményéből válogattak olyan színházi felvételeket, melyek a drámai mű megismerésén túl az előadáselemzés módszertanába is bevezeti az érdeklődőket. A kiválasztott drámák között nem csak prózai előadások és megvalósítások, hanem táncszínházi adaptációk is szerepelnek. A foglalkozások közönség előtt zajlanak, a nézők programba történő aktív bevonásával, közös gondolkodásra és elemzésre való buzdításával. Az előadásokat Dr. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos munkatársa és Csadi Zoltán színész, színháztörténész vezetik.

A Kötelezők-Koncepciók foglalkozások mellett elindul a Művészi pályák című sorozat is, amelynek keretében olyan elismert művészek életútját mutatják be, mint : Jászai Mari, Ódry Árpád, Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Karády Katalin, Jávor Pál, Sulyok Mária, Róna Viktor, Ruttkai Éva és nem utolsó sorban Őze Lajos.

Kiemelt kép: A Bartók Kamaraszínház épülete (Fotó: Ónodi Zoltán)