November 19. és 30. között rendezik meg a 18. UTE Festet, ahol 13 európai ország 19 előadást nézheti meg a közönség. Magyarországot a Vígszínház A diktátor című előadása képviseli Kolozsváron.

Az Európai Színházi Unió még a kelet-európai rendszerváltások előtt jött létre azzal a céllal, hogy összefogja Európa nyugati és keleti feléből a legreprezentatívabb színházakat. 1992-től 2008-ig minden évben más és más tagszínház rendezte meg az UTE fesztivált, amelyen két hónap alatt valamennyi tagszínház bemutatkozhatott 2-3 előadással. Az utolsó fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház a bukaresti Bulandra színházzal közösen szervezte. Ezt követően azonban anyagi nehézségek miatt nem sikerült megtartani az eseményt, az újraindítás sokáig kérdőjeles volt. Végül azonban csökkentett költségvetéssel, mintegy 65-70 százalékban romániai, 30-35 százalékban magyarországi forrásokból sikerült tető alá hozni a mostani kolozsvári fesztivált, amelyen az UTE 16 tagszínháza közül 14 vesz részt.

November utolsó két hetében összesen 19 előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, a darabokat a tagszínházak által ajánlott produkciók közül választották ki, és a válogatás szempontjai között a költségvetés szűkössége is ott volt. Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója szerint azonban így is jelentős európai színházi produkciókat, és nagyon különleges kísérleti előadásokat tudnak megmutatni a kolozsvári nézőknek. Magyar nyelven a kolozsvári teátrum három tavalyi bemutatóját (Concord Floral, Nóra, Jónás), valamint a Vígszínház A diktátor című produkcióját nézheti meg a közönség. A fesztivál részletes programja a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján olvasható.

Kiemelt kép: Wunderlich József és ifj. Vidnyánszky Attila A diktátorban (Fotó: Dömölky Dániel)