Június 10-én, 21 órai kezdettel lesz látható az M5 csatornán a Csoportterápia című film, amelyet Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója rendezett.

Mint arról korábban már hírt adtunk, a Nemzeti Filmintézet támogatásával az FP Films Kft. és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tavaly tévéfilmet forgatott a Csoportterápia című magyar musicalből, amelyet először február 17-én, az Uránia Filmszínházban láthatott a közönség. A „mjuzikelkámedit” 2011-ben mutatta be a Madách Színház Harangi Mária rendezésében. A zenés darab azóta is a teátrum meghatározó előadásai közé tartozik, egyben egyike a legsikeresebb magyar musicaleknek. A történetben hat vadidegen – három férfi és három nő – érkezik egy csoportterápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét. Hol lehet az orvos? A váratlan fordulatokban, felismerésekben és mulatságos epizódokban bővelkedő történet során további kérdések merülnek fel. Milyen problémákkal küzd egy operaházi balett-táncos, meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában búvárfelszerelés nélkül, vagy, hogy mi történt Velencében ’85 nyarán…

Járai Máté és Dobó Enikő a Csoportterápia című filmben (Fotó: FP Films)

A Galambos Attila, Szente Vajk és Bolba Tamás által írt darab sikerét mi sem jelzi jobban, minthogy 2011-es debütálása óta számos vidéki társulat is műsorára tűzte, többek között látható volt a Győri Nemzeti Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, a veresegyházi Veres1Színházban, a Kőszegi Várszínházban, valamint az Egri Pinceszínházban. A történet 2022-ben pedig a mozivásznon és a tévéképernyőn is bemutatkozik: az FP Films Kft. és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház együtt indult a Nemzeti Filmintézet pályázatán, melynek keretében színházak és filmesek összefogásával készülnek produkciók streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra. A pályázat pozitív elbírálásának köszönhetően a Csoportterápia című filmet tavaly forgatták Kecskeméten.

„Olyan darabot szerettünk volna filmre vinni, ami könnyed, szórakoztató, ami vidámságot, fényt hoz a szomorú, sötét pandémiás időszak után – akár egy terápia. Szente Vajk, Galambos Attila és Bolba Tamás Csoportterápiája tökéletes választásnak bizonyult”mondta el Cseke Péter, a kecskeméti teátrum igazgatója, egyben a korábbi színpadi adaptáció, valamint a film rendezője. Az elkészült film azok számára is érdekes lehet, akik kívülről fújják a musicalt, ugyanis a a forgatókönyvből kikerült néhány jelenet és egy dal is, ugyanakkor a mozgóképes verzióban a Kecskeméti Nemzeti Színház balett tagozata is komoly feladatot kapott. Emellett a cselekmény helyszínét a lepukkant, szocreál művelődési házból egy kongresszusi központ falai közé helyezték, amelynek a Four Points by Sheraton nevű kecskeméti hotel adott helyet.

Hajdú Melinda, Járai Máté és Aradi Imre a Csoportterápia című film forgatásán (Fotó: FP Films)

A kecskeméti előadás eredeti szereposztásából Hajdú Melindát, Aradi Imrét és Dobó Enikőt láthatjuk majd viszont a képernyőn, hozzájuk csatlakozott Szente Vajk, Jankovics Anna és Járai Máté. A film megvalósításába a lehető legtöbb színházi munkatársat bevonták, köztük Károly Kati zenei vezetőt, Barta Dóra koreográfust, és Tihanyi Ildikó látványtervezőt. A film vezető operatőre Dévényi Zoltán (Déva, Ostrom, Curtiz) volt.

Kiemelt kép: Cseke Péter, Szente Vajk és Aradi Imre a Csoportterápia című film forgatásán (Fotó: FP Films)