Két részletben, szeptember 27-én és szeptember 28-án, 11:25-től nézhetjük meg Vörösmarty Mihály klasszikusát, a Csongor és Tündét egy 1973-as tévéfilm keretében a Duna World műsorán.

Hazánk egyik legnagyobb irodalmi alakjának filozofikus meséje egyszerre veti fel a boldogságkeresés, a körkörösség és a múlandóság örök érvényű kérdéseit is, a Zsurzs Éva rendezésében készült, hetvenes évekbeli tévéjáték pedig legendás szereposztással eleveníti meg Csongor és Tünde mitologikus történetét. A cselekményben Csongor egy kozmikussá felnagyított nap alatt végigjárja a világot, célja a boldogság megtalálása. A csodafánál meg is leli azt Tünde képében, de Mirigy elszakítja őket egymástól. Ekkor Csongor elindul Tündérhon keresésére, útközben pedig sok próbát kell kiállnia.

A címszereplőket a Jászai Mari-díjas Safranek Károly, valamint az Aase-díjas Zzsurzs Kati keltették életre, míg a további szerepekben olyan művészek játszottak többek között, mint Pécsi Ildikó (Ilma), Gobbi Hilda (Mirigy), Paudits Béla (Kurrah), Benkő Péter (Berreh), Mikó István (Duzzog), Bessenyei Ferenc (Tudós), Koncz Gábor (Balga), Gáti József (Kalmár), Sinkovits-Vitay András (Fejedelem), Ronyecz Mária (Éj) és Pálos Zsuzsa (Ledér). 

A tévéfilm operatőre Lukács Lóránt (Beszterce ostroma, Kreutzer szonáta), dramaturgja Mészöly Dezső (Tamási Áron: Énekes madár, Moliere: Scapin furfangjai) volt, a zenéért pedig Tamássy Zdenko (Régi idők focija, Drága kisfiam!) felelt. 

Kiemelt kép: Csongor és Tünde plakátrészlet (Fotó: IMDb)