A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt 2019-ben indult el a Miskolci Nemzeti Színház kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a színházak összefogással közösen tehessenek a jelen és a jövő közönségéért. Immáron a debreceni Csokonai Színház is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A résztvevő színházak közösen határozták meg a program alappilléreit, ilyen például a szemléletformálás és a minél több zöld programban való részvétel; a környezettudatosság és nagyobb hatékonyság elérése az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén; a minél nagyobb arányú újrahasznosítás a művészeti kivitelezés során, valamint az együttműködés zöld szervezetekkel és ökotudatos cégekkel.

„A személyes élettereiben ki-ki igyekszik azon, hogy környezettudatosan éljen, azonban itt az ideje annak, hogy ne csak egyénenként, hanem munkahelyi, szakmai közösségekként is zászlónkra tűzzük a környezettudatosságot. Ezért nagy örömmel csatlakozunk Papp Endre színművész és a Miskolci Nemzeti Színház kezdeményezéséhez, amely összhangban van etikai kódexünk alapelveivel. Nagyszerű lehetőség számunkra, hogy játszóhelyeink éppen teljes felújításon esnek át, aminek köszönhetően nemcsak esztétikusabbak és modernebbek lesznek, de energiahatékonyabban is tudjuk majd működtetni őket” – mondta Gemza Péter, a Csokonai Színház színház igazgatója.

A Projekt debreceni nagykövete Tolnai Hella lett, aki örömmel mondott igent a felkérésre, hiszen szívügyének tekinti a környezetvédelmet. „Nagyon szép helyen élek a Dunakanyarban, napi kapcsolatom van az erdővel, és ez még inkább megerősítette bennem azt, hogy ezt a miliőt határozottan óvni kell. Ez egyáltalán nem könnyű feladat a mai világban. Sok múlik a napi rutinunkon” – fogalmaz a színművésznő.

Kiemelt kép: Jelenet a Kékbolygó története című, környezettudatosságra nevelő előadásból (Fotó: Máthé András)