Fényt derült a Székesfehérvári Balett Színház 2021/22-es évadának második felében bemutatásra kerülő előadások címeire, valamint a tervek szerint novemberben debütál az Un Ballo, amelyben a világhírű cseh kortárs koreográfussal, Jirí Kyliánnal dolgozik együtt a teátrum – a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve. 

Egerházi Attila, a színház igazgatója elmondta, hogy február végétől egy másik jelentős kortárs koreográfus, a svéd Alexander Ekman Szeszély című darabját is játsszák, amelyet a vírushelyzet miatt korábban mindössze kétszer tudtak bemutatni Székesfehérváron. Az egyfelvonásos darab nem önállóan kerül a repertoárra, hanem az általa koreografált, Beethoven zenéjére alkotott Prométheusz című előadással együtt. Április elején a Müpában vendégszerepel a társulat: a Boban Markovic Orkestar zenéjére adnak elő táncos produkciót, majd a hónap végén az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára készülő összművészeti produkcióban lépnek fel. Május végén pedig két egyfelvonásos balett premierjére készülnek: Az élet értelme munkacímű táncszínházi darab Örkény egypercesein alapszik. Egerházi Attila elmondta azt is, hogy a Szeszélyhez hasonlóan több olyan darabjuk van, amelyet alig tudtak játszani a vírushelyzet miatt, ezért továbbra is műsoron tartják a Pillangók, a Hattyúk tava, az Aladdin, valamint a Homokrajzok című előadásaikat.

A tervek szerint novemberben újabb különleges együttműködés eredményét láthatjuk majd: ekkor mutatják be a világhírű cseh kortárs koreográfus, Jirí Kylián Un Ballo című művét. Kylián táncos karrierjét kilenc éves korában kezdte a Cseh Nemzeti Balett iskolájában. 1967-ben hagyta el Prágát, amikor a londoni Royal Ballet School ösztöndíjasa lett, majd a John Cranko vezette Stuttgarti Balett társulatához került. Koreográfusi pályájának nyitányát a Noverre-Gesellschaft számára készített Paradox című munka jelentette. Miután három művet is készített a Nederlands Dans Theater számára, 1975-ben a társulat művészeti vezetője lett. 1978-ban hozta létre Carel Birnie-vel közösen az NDT 2-t, ami az iskola és a professzionális társulat közötti hídként működött, és az ifjú táncosoknak fejlődési lehetőséget, a fiatal tehetségeknek termékeny táptalajt biztosított. Pályája során közel száz művet alkotott, melyeket világszerte rendszeresen előadnak. Koreografált a Stuttgarti Balett, a Párizsi Nemzeti Opera balett-társulata, a müncheni Bajor Állami Operaház, a Tokiói Balett és a Svéd Televízió számára is. Karrierje alatt számos nemzetközi díjat és elismerést átvett, köztük Hollandiában az Orániai-rend tisztikeresztjét, a New York-i Julliard School tiszteletbeli doktorátusát, Monte Carlóban három Nizsinszkij-díjat (legjobb koreográfus, társulat és darab), Moszkvában és Berlinben a Benoit de la Danse kitüntetést, a Cseh Köztársaság elnöki kitüntetését, a francia lovagrendet, továbbá 2008-ban Beatrix holland királynő az egyik legmagasabb királyi kitüntetéssel, az Orániai–Nassau-rend medáljával ismerte el munkásságát. 2011-ben Prágában Jiří Kylián életműdíjat vett át a tánc és színház területén végzett munkájáért a cseh kultuszminisztériumban.

Kiemelt kép: Jiří Kylián (Fotó: Serge Ligtenberg)