Csoma Sándor (Casting) a Nemzeti Filmintézet támogatásával rendezhette meg a Magasságok és mélységek című filmet, amely Erőss Zsolt hegymászó életéről és munkásságáról szól, ám a koncepcióba került egy csavar, ugyanis a központi karakternek nem Erősst tették meg, hanem az özvegyét, Sterczer Hildát. A Csoma Sándor által írt forgatókönyvet a Hópárduc felesége című interjúkötet ihlette, amely egy reményvesztettséggel és keserédes várakozással teli női sorsot mutatott be. 

Erőss Zsolt az egyik legnépszerűbb magyar hegymászó volt, aki 23 évet felölelő pályafutása során tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, és első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban veszítette életét hegymászótársával, Kiss Péterrel, amikor a Kancsendzönga hegyen folytattak expedíciót. Halálát sokan gyászolták, de arra viszont kevesen gondoltak, hogy ezt hogyan élte meg a felesége otthon, aki két gyermekükkel várta haza a férjét. Az ő szemszögéből vizsgálják Erőss Zsolt életét és karrierjét, amelyből nem marad ki a gyászfeldolgozás sem. A rendező a következőket mondta el ezzel kapcsolatban: „Mivel a gyász továbbra is egyfajta tabu a kultúránkban, viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik. Kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt. Ez egy olyan esemény, amivel mindenki többször találkozik az élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni, sem belülről, sem kívülről.”

A Magasságok és mélységek szeptember 22-én kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában, de azok a filmrajongók, akik részt vesznek az idei CineFesten szeptember 9. és 17. között, azok előbb is láthatják Csoma Sándor rendezését, ugyanis a miskolci filmfesztiválon lesz az alkotás világpremierje. Miskolc pedig több szempontból is remek választás ehhez, hiszen számos mászóút található a környéken, a város rendelkezik az ország második legnagyobb fedett mászótermével és a hegy- illetve sziklamászó filmeknek is nagy hagyománya van itt, külön fesztiválok (mint a Banff Hegyifilm Fesztivál és a ReelRock), illetve a CineFest Adventure keretében. 

A projekt két főszereplője Pál Emőke (Jég alatt, Valan – Az angyalok völgye) és a Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, Trill Zsolt (Drakulics elvtárs, Szürke senkik). Producerei Sümeghy Claudia (Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot, Zanox – Kockázatok és mellékhatások) és Topolánszky Tamás Yvan (Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot, Merülés), az operatőr Tóth Levente (Ernelláék Farkasnéknál, Rossz színész), a vágó Márton Dániel (Rossz színész, Három tánc), a zeneszerző pedig Balázs Ádám (Foglyok, Egynyári kaland)

Kiemelt képek: Pál Emőke a Magasságok és mélységek egyik jelenetében (Fotó: Mozinet)