A cimbalomé volt a főszerep a szombati KŐFESZT Folkklubban

A Tárkány Trió műsorának köszönhetően nyertek betekintést a hangszer történetébe a folklór rajongói szombaton, Mindszentkállán.

A KŐFESZT Folkklub komoly hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly, amikor a havi rendszerességgel megtartott programjaikon nem csak a különböző tájegységek dalainak, zenéinek, hanem egy-egy ősi hangszernek is különös figyelmet szentelnek.

Szombaton a cimbalom került terítékre, amihez nem is találhattak volna jobb együttest, mint a Tárkány Trió. A cimbalomprímás című interaktív és ismeretterjesztő koncertjük ugyanis már attól különleges, hogy a magyar népi cimbalommuzsika egyetlen művelője a zenekar. Finom magyar cimbalommuzsika szólt brácsa és bőgő kísérettel – mindezt Tárkány-Kovács Bálint „fejtágításával”, amelynek révén a résztvevők megismerhették a cimbalmot és történetét, megtudhatták, hogy miért ez az egyetlen igazán magyar hangszerünk, és hogy kik voltak a cimbalomprímások.

A csapat ízelítőt is adott A cimbalomprímás című lemezéből is, amely a Kárpát-medencei cimbalmosok dallamaira épül, sokszínűen mutatva be a hangszerben rejlő lehetőségeket. „A Tárkány Triót azzal a szándékkal hoztam létre, hogy megszülessen az első zenekar, amely az eredeti magyar népi cimbalomzenét bemutatja, a cimbalomprímás hagyományt folytatja. Bármilyen furcsán hangzik, ilyen még nem volt, és máig ez az egyetlen zenekar, amely ezzel foglalkozik” – fogalmazott Tárkány-Kovács Bálint, a zenekar alapítója.

A rendezvényt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, és a kékkúti Kőkút Kert Vendéglő támogatta.

Nyitókép: Tárkány Trió (fotó: facebook)