Május 23-án este 21 órától Kálmán Imre jazzoperettjét, A chicagói hercegnőt közvetíti az M5 csatorna, a Budapesti Operettszínház előadásában.

Az előadás a nagy közép-európai operett-áradat hullámain született, ugyanakkor nagy hatással volt az íróra az akkoriban éppen virágkorát élő amerikai jazz zene is. A mű zenei anyagát is erőteljesen meghatározza ez a műfaj, ahogyan a klasszikus operett melódiák és a cigány- és népzenei stílus is. Charleston vagy csárdás, pénz vagy monarchia, amerikai életstílus, avagy európai tradíciók – ezek a darab alapkérdései. Az Operettszínház előadásának rendezője, Béres Attila a színpadra állításnál arra törekedett az alkotói csapattal, hogy formailag és színészi kifejezési eszközökben is valami fajta kísérlet jelenjen meg az előadásban. „Megpróbáltunk annyira ironikusak lenni, ami még nem sértő, és annyira cinikusak lenni önmagunkkal, amennyire csak lehet.” – mondta a rendező.

A történetben Mary, az elkényeztetett amerikai milliomoslány fogadást köt barátnőjével, hogy melyikük tud Európai útjuk során valami olyan különlegességet vásárolni, ami pénzért talán nem is kapható. Az utazás során Mary megismerkedik Borisszal, egy képzeletbeli kelet-európai kis ország attraktív trónörökösével, ezzel kezdetét veszi a világrendszerek küzdelme. A lány megvásárolja és teljesen felforgatja az uralkodó palotáját, de titokban Borisz szerelmére pályázik, a férfi pedig eközben igyekszik megőrizni kulturális hagyományait a mindent elsöprő befolyással szemben.

Közreműködik: Bársony Bálint és Zenekara, Ökrös Tibor és Zenekara, a Budapesti Operettszínház Énekkara, Balettkara, Zenekara, valamint a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Musical Stúdiójának Növendékei. Vezényel: Bolba Tamás. Szereplők: Bordás Barbara (Mary), Dolhai Attila (Borisz), Kalocsai Zsuzsa (Lizaveta Nagyhercegnő, az anyja), Kerényi Miklós Máté (Mr. James Bondy, Mr. Lloyd titkára), Szendy Szilvi (Rosemary Dragica, Morániai hercegnő), Szulák Andrea (Edith Rockefeller), Zábrádi Annamária (Sarah Rotschild), Bársony Bálint (Bobby, szaxofonos), Ökrös Tibor (Bunda Mihály, cigányprímás), Földes Tamás (Alexej Zénó Luparovics nagyherceg, Moránia uralkodója).

Kiemelt kép: Jelenet A chicagói hercegnőből (fotó: Budapesti Operettszínház)