Az augusztus 20-i héten igazán elkényeztetik majd az M5-re kapcsoló színházkedvelő tévénézőket. A közvetítések sorát augusztus 19-én (21:05) a Bánk bán című, 2002-ben készült magyar operafilm nyitja. Katona József nagyhatású művéből készült színpadi előadás, opera, tévéfilm és hangoskönyv is, tizenhét évvel ezelőtt azonban a Müpa mai igazgatójának, Káel Csaba rendezésében egy különleges alkotás jött létre. Erkel Ferenc operaváltozatát nem színpadon, hanem javarészt eredeti helyszíneken (Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten) játszották és énekelték el a művészek. A készítők a korhű hangulatot „historikus festészetre emlékeztető képi beállításokkal, gazdag jelmez- és díszlettárral” idézték meg. A címszerepet Kiss-B. Atilla alakította, Gertrúdot Marton Éva, Melindát pedig Rost Andrea játszotta. A további szerepekben Gulyás Dénes (Ottó), Kováts Kolos (II. Endre), Miller Lajos (Tiborc), Réti Attila (Biberach), Sólyom-Nagy Sándor (Petur Bán) is látható lesz.

Részlet a Bánk bán operafilmből

Augusztus 20-án (21:05) az M5 megismétli Szörnyéi Levente és Bródy János rockoperájának, az István, a király 2015-ös élő közvetítését a Városligetből. Az 1983-as legendás előadás után 32 évvel később visszatért a Királydombra a magyar zenés színházi történelem kiemelkedő alkotása, melyben ismét magára öltötte egykori szerepét Varga Miklós (István), Nagy Feró (Laborc) és Deák Bill Gyula (Torda) is. Feke Pál, akit számos alkalommal láthattunk már Istvánként, itt, 2015-ben bújt először Koppány bőrébe. Saroltot Keresztes Ildikó alakította, a további szerepekben pedig olyan énekesek tűnnek fel mint Danics Dóra, Radics Gigi és Kocsis Tibor.

A 2015-ös István, a király plakátja (fotó: rockstar.hu)

A hét végén, augusztus 24-én (21:00) pedig adásba kerül Kálmán Imre operettje, A chicagói hercegnő 2018-as tévéfelvétele. „A chicagói hercegnő a nagy közép-európai operett-áradat hullámain született, de amikor bemutatták, 1928-ban a csillogó műfajnak már új versenytársa akadt. A kávéházakban megjelent az addig szokásos muzsika mellett az európai publikumot piszkálgató amerikai dzsessz. Charleston vagy csárdás, pénz vagy monarchia, amerikai életstílus avagy európai tradíciók – ezek a darab alapkérdései, amelyek természetesen a mű zenei anyagában is megjelennek. A színpadon egy jazz- és egy népi zenekar segítségével az amerikai jazz számok mellett klasszikus operett melódiák éppúgy felcsendülnek majd, mint cigány- és népzenei ihletettségű dalok.”

Jelenet A chicagói hercegnőből (fotó: Budapesti Operettszínház)

A Budapesti Operettszínház előadását Béres Attila rendezte, a főbb szerepekben Bordás Barbara (Mary), Dolhai Attila (Borisz, Sylvária trónörököse), Kalocsai Zsuzsa (Lizaveta nagyhercegnő), Kerényi Miklós Máté (Mr. James Bondy), Szendy Szilvi (Rosemary Dragica), morániai hercegnő), Szulák Andrea (Edith Rockefeller), Zábrádi Annamária (Sarah Rotschild), Bársony Bálint (Bobby, szaxofonos), Ökrös Tibor (Bunda Mihály, a cigányprímás) és Földes Tamás (Alexej Zénő Luparovics nagyherceg, Moránia uralkodója) lépett színpadra.

Kiemelt kép: Jelenet A chicagói hercegnőből (fotó: Budapesti Operettszínház)