A járványidőszak arra kárhoztatott minket, hogy képernyőn keresztül éljük át a színművészet csodáit, de az enyhítéseknek – és az előírások betartásának – köszönhetően már személyesen is részt vehetünk a szabadtéri és zárt termes előadásokon. A Margitszigeti Szabadtéri Színház készült is a szezonra: június elején nagy sikerrel tartották meg a Magyar hősök, csaták és szerelmek produkciót, de ugyanez mondható el a Nemzeti Filharmonikus koncertjéről és a Puskás musicalről is. 

„Budapest legnagyobb szabadtéri színházában a közönség végre élő tapssal köszönhette meg a művészek, az alkotók teljesítményét. Igazán elégedett lehetek!” – jelentette ki Bán Teodóra, a színház vezetője, és már az sem titok, hogy milyen nagy dobással készülnek a hónap végére. Nyolc év után újra visszatér a Carmen a Margitsziget Szabadtéri Színpadra, ráadásul a világhírű produkciónak egy eddig még nem látott feldolgozására válthatnak jegyet az érdeklődők. A Magyar Állami Operaházzal együttműködésben létrehozott előadás rendezője Calixto Bieito, akit az operarendezés Tarantinójaként emlegetnek.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és a bemutató ötletgazdája a következőket mondta el ezzel kapcsolatban: „Szellemes ez a hasonlat, mert Bieito valóban úgy jut el az operák lélektanának mélyére, hogy aztán nem fogja korlátok közé magát, hanem amit ott talált, azt színpadra is teszi. Olyan egészen elképesztő asszociációkkal tud és mer is élni, amelyek a klasszikus operajátszástól nagyon messze, ugyanakkor a lényeghez nagyon közel állnak. Ezért lehetséges például az, hogy az első felvonásban a tikkasztó sevillai nyár hangulatát, a bágyasztó forróság és sivatagias érzését úgy hozza létre, hogy egy katona végig körben fut a színpadon, és vele együtt fáradunk el mi is.”

Bieito változata nagy sikernek örvend világszerte amiatt, hogy az örök klasszikust húsba vágóan élesen és provokatívan dolgozza fel, ám a nemzetközi stáb ellenére a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra tervezett darab magyar operaénekeseket fog felvonultatni: Bretz Gábor, Brickner Szabolcs és a címszerepben Szántó Andrea igyekeznek majd elkápráztatni a nézőket két alkalommal, június 25-én és 27-én. 

Jelenet a Carmen próbájáról (Fotó: Szabó Csaba Zsolt)

Kiemelt kép: Kocsár Balázs (Fotó: Szabó Csaba Zsolt)