A tatabányai Jászai Mari Színház a következő évadot egy nagy sikerű musicallel, a Kabaréval nyitja, aminek a története a Weimari köztársaság idején, az 1920-1930-as években, Berlinben játszódik. A középpontban egy angol kabaréénekes, Sally Bowles és az egy amerikai író, Cliff Bradshaw kapcsolata áll, miközben megismerhetjük a háttérben zajló történelmi eseményeket. A musical alapjául John Van Druten színműve, az I Am a Camera szolgált, melynek alapját Christopher Isherwood Isten veled, Berlin! című regénye adta.

A Kabarét először 1966-ban állították színpadra, méghozzá annak a John Kander-Fred Ebb szerzőpárosnak a dalaival, akik kilenc évvel ezt követően létrehozták a zenés színházi irodalom másik nagy sikertörténetét, a Chicagot. A Kabarét világszerte ismertté az 1972-es, Liza Minnelli és Michael York főszereplésével készült film tette, melyet 8 Oscar-díjjal jutalmaztak.

Bodor Johanna és Béres Attila a Cabaret olvasópróbáján (fotó: Prokl Violetta)

A musical legújabb hazai színpadi adaptációját a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila rendezi Tatabányán. A Cabaret két kulcsfiguráját, Sally Bowlest Szakács Hajnalka, Cliff Bradshaw-t Figeczky Bence alakítja. A cselekmények helyszínéül szolgáló Kit Kat Klub konferansziéját Mikola Gergő, a panzióvezető Schneider kisasszonyt Murányi Tünde, a belé szerelmes gyümölcsboltos Schultz urat pedig Széles Tamás alakítja. Az előadás koreográfusa Bodor Johanna táncművész.

Kiemelt kép: Mikola Gergő, Szakács Hajnalka és Király Attila a Cabaret olvasópróbáján (fotó: Prokl Violetta)