Augusztus 2-án, 22 óra 40 perckor tűzi műsorára az M5 csatorna A bűvös szekrény című két felvonásos vígoperát, amelyet 1942-ben, a Magyar Királyi Operaházban mutattak be először. A sok nevetést ígérő előadás Horváth Zoltán, a nemrég 90 esztendősen elhunyt Erkel-díjas, Érdemes Művész utolsó rendezése, amelynek színpadra kerülését már nem érhette meg.

Farkas Ferencet már akkor érdekelte A bűvös szekrény meséje, amikor még csak a Zeneakadémia hallgatója volt. Tetszett neki a történet játékos humora és a karakterek változatossága. Ezenkívül felismerte, hogy a cselekmény kínálja a zene számára azt a fajta formai megoldást, hogy az I. felvonás az expozíció szerepét betöltve olyan karakterizáló jellemeket vonultasson fel, amelyek a II. felvonásban maguktól érthetően térhetnek vissza, fonódhatnak össze a szekrénybe zárt szerencsétlenek szólamában.

Az opera librettóját Kunszery Gyula készítette, aki szellemes, gördülékeny, jól énekelhető versekbe öntötte Az ezeregy éjszaka meséi egyik derűs kis történetét. A színdarabban Sipos Mariannát, Erdős Róbertet, Najbauer Lórántot, Gaál Csabát, Jekl Lászlót, Yanius Benabdallah-ot, Lőkösházy Máriát, Sipos Katalint és Balogh Esztert láthatják a nézők. Közreműködik a Szent István Király Szakgimnázium Ének Tanszakának Kórusa és a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar Horváth Gábor vezényletével.

Kiemelt kép: Jelenet a bűvös szekrény című vígoperából (Fotó: Erkel Színház)