Augusztus 6-án 21 órakor tűzi műsorra az M5 csatorna Szirmai Albert ismert művének, a Mágnás Miska színpadi adaptációját. A darab eredetileg a legendás hírű magyar színészpáros, Rátkai Márton és Fedák Sári számára készült, az Operettszínházban azonban évek óta töretlen sikerrel és fergeteges humorral játssza ezt az operettet Peller Anna és Peller Károly. A szatirikus, mulatságos történet egy ellenzett, ám mégis szárba szökkenő szerelem históriája.

Korláthy gróf lánya a falusi vásárban megismerkedik Baracs István vasútépítő mérnökkel, és egymásba szeretnek. A grófi család persze soha nem egyezne bele a házasságba, ők csak nemesi vőlegényt szeretnének. Bár míg érdekeik úgy kívánják, szívesen látott vendégként fogadják Baracs mérnököt a kastélyban, de házasságról hallani sem akarnak. Miska, a lovászfiú és Marcsa, a cselédlány azonban másként vélekednek. Ők ki tudja miért, jól értik, hogyan kell a szívügyeket megoldani.

A Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból bemutatásra kerül zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor pompás, örökzöld számainak. Hogy csak néhány jól ismert slágert említsünk: A nő szívét ki ismeri, Úgy szeretnék boldog lenni vagy Cintányéros cudar világ! Talán ez a műfaj egyetlen olyan darabja, amelynek komikus figura a címszereplője. Miska, a talpraesett lovászfiú, a “vazsmegyei gyerek” pillanatok alatt, a szemünk láttára válik előkelő arisztokratává. Tenyeres-talpas párjából, Marcsából is estélyiruhás “flancos” dáma lesz, aki Mary grófnőként vonul be az úri társaságba. 

Lehoczky Zsuzsa a Mágnás Miskában (Fotó: Fidelio)

A címszerepben Peller Károlyt, Marcsaként pedig Peller Annát láthatják a nézők, a további szerepekben Lukács Anita (Rolla grófnő), Vadász Zsolt (Baracs István), Csere László (Alsótrécsei Trécsei Mixi), Csonka András (Felsőrécsei Récsei Pixi) és az azóta a színpadtól visszavonult, a Nemzet Színészévé választott Lehoczky Zsuzsa (Zsorzsi nagymama) mutatkozik be, továbbá közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara. Az előadás rendezője Verebes István volt.

Kiemelt kép: Jelenet a Mágnás Miska című előadásból (Fotó: Budapesti Operettszínház)