Március 19-én Budapesten a Csányi5-ben mutatta be a KultúRecept Produkció első önálló előadását, az Egy másik Róma című kamaraoperát. A produkció a második világháború borzalmai utáni időszakról szól, amikor együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Pilinszky János, Weöres Sándor és Károlyi Amy. A budapesti bemutató után a Római Magyar Akadémián és Nápolyban is bemutatták az előadást.

Lengyel Balázs író, az Újhold című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője Két Róma című esszéjében vall az „örök városhoz“ fűződő kapcsolatáról, illetve azokról az időkről, amikor számos alkotótársával lehetőséget kapott egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs-esszé részleteit. Ezáltal egy kamaraopera született prózai szövegekkel összefűzve. A darab egy Férfi és egy Nő szerelmi történetét mutatja be a közös római utazástól (fiatalkor) kezdve a szakításon át az időskorig, egészen a halálig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy az ötvenes évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett.

Részlet az Egy másik Róma című előadásból (Fotó: Tóth Fanni)

„Dobri Dániel zeneszerző és a KultúRecept Produkció felkérésének eleget téve, több szempontból is kihívást jelentő feladatként az Egy másik Róma című művel, az első kamaraoperai rendezésem született meg. Kihívás, mert igen erős kortárs zene, ahol nem mindig ott van az egy, ahol ösztönösen gondoljuk. Sokkal bátrabb és szabadabb, szélesebb utakat jár be és nem a dallamosságra épít, hanem drámai súlypontokat lefektetve akár a disszharmóniát is érvényessé tudja emelni. Egy nagyon kreatív, konstruktívan gondolkodó csapat verbuválódott össze szerencsés csillagzat alatt, akik egymás tapasztalatait megosztva, közösséggé formálódva inspirálták egymást. Mindehhez számomra a legfontosabb mégis az lett, hogy megértsem, átérezzem Nemes Nagy Ágnes művészi kifejezésmódját, mozgatórugóit és szellemi munícióit” – mondta az előadás rendezője, Blaskó Borbála.

„Először 2018-ban foglalkoztam az Egy másik Róma című darabbal. Az első pillanattól fogva éreztem azonban, hogy a két kivételes ember: Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs története megkívánja, hogy egyszer előadásként is bemutathassuk. Négy év után most egy vadonatúj köntöst kapott az Egy másik Róma, hiszen a KultúRecept Produkció első bemutatójaként láthatta előbb a budapesti, majd a római és nápolyi közönség is egy héten belül” – tette hozzá Jókai Ági, színésznő.

Az Egy másik Róma című előadás főszereplői Tatai Nóra, Kéringer László, Jókai Ági, Fellinger Domonkos, Grósz Zsuzsanna (zongora) és Szűcs Péter (klarinét).

Kiemelt kép: Részlet az Egy másik Róma című előadásból (Fotó: Tóth Fanni)