Október 17-én mutatja be Szép Ernő Vőlegény című művének különleges, zenés spin-off történetét  a KúlArt Produkció Balla Eszter és Klem Viktor főszereplésével, Forgács Péter rendezésében.

Szép Ernő Vőlegénye a magyar drámairodalom leglíraibb és legzeneibb prózái közé tartozik. Az eredeti színdarab részleteiből született új Vagy a szívem dobbant című jazzopera megzenésítve és elénekelve mutatja be a két főszereplő végtelenségig hömpölygő, időtlen találkozását és az összetartozás-szétválás szerelemi tébolyát. A műből kimetszett nagyjelenetek az előadás folyamán egyfajta két hangra írt, megzenésített, szép ernői prózaverssé válnak. A darab zenei anyagát Szitha Miklós, a Liszt Ferenc-díjas Talamba Ütőegyüttes egyik alapítótagja és Dani János, a Swing à la Django zenekar zeneszerzője és szólógitárosa komponálták, Zöldi Gergely, dramaturg szövegkönyve alapján. 

A főként zenés színházi produkciók megvalósítását támogató KúlArt Produkció a munkafolyamat kezdeti fázisában kifejezetten a Swing à la Django zenekar repertoárjához, azaz az 1910-es, 1920-as évek zenei világához illő szépirodalmi művet keresett. Ebben a korban született Szép Ernő több nagy színdarabja. Közülük is a Vőlegény tűnt a legalkalmasabbnak: nyelvezete és a szerelmes kettősök dinamikája okán. Az eredeti színdarab cselekményének csekély jelentősége van a darab szempontjából, az alkotógárda magát a szerelmi viszonyt, annak lelkületét igyekszik láttatni a szerelmes jelenetekben: egymás keresését, véget nem érő civódásokat és egymásba gabalyodást. Balla Eszter, Klem Viktor és a Swing à la Django zenekar szerves és folyamatos zenei egységben játszanak együtt az előadás elejétől a végéig.

A Swing á la Django zenekar (Fotó: Kiskorona7)

„A történet tulajdonképpen maga a Vőlegény című mű erre a két emberre koncentrált spin-offja, mintha a szerző hagyná, hogy a cselekmény, a szerepek önmagukat írják. Az előadásban – mint a szerelemben – megszűnik a külvilág, megfeledkezünk a többiekről és a nagy, központi történetről. Azokat a vágyott és félt pillanatokat látjuk egy fiú és egy lány között, melyeket aztán egy életen át nem tudunk elfelejteni. Szép Ernő kibogozhatatlanul egymásba gubancolódott szerelmeseinek poézissá dagadó hangja maga az emberi mélység, a mindannyiunkat tetőtől-talpig megrázkódtató állapot, amikor az utunkba kerülő nő tesz férfivá minket, s az utunkba kerülő férfi nővé” – foglalta össze Forgács Péter, a rendező.

Az előadásnak a Budapest Jazz Club, a KúlArt Produkció állandó játszóhelye ad otthont.

Kiemelt kép: Klem Viktor (Fotó: TV2), Balla Eszter (Fotó: Képmás)