Ezen a héten a Broadway történetének egyik legsikeresebb előadása kerül bemutatásra. A Wicked című musical mára a popkultúra részévé vált, több ország színházait is meghódította, valamint elkezdett egy trendet, amelyet rendszeresen láthatunk az újabb filmekben és mesékben is megjelenni.

Wicked

Mindenki számára ismerős lehet a legendás mesefilm, az Óz, a csodák csodája. Az 1939-ben bemutatott film ikonikus jeleneteivel, zenéivel, felejthetetlen karaktereivel és tanulságával lopta be magát mindannyiunk szívébe. Az Óz története egyszerű és magával ragadó, mint amilyenek a mesék általában. Minden fekete-fehér: könnyen elkülöníthetők a gonosz és a jó karakterek, megkapjuk a happy endet, és Dorothy-val együtt ráeszmélhetünk a végső tanulságra: „mindenhol jó, de a legjobb otthon.”

A 2003-ban bemutatott Wicked azonban ott folytatja, ahol gyerekkorunk egyik kedvenc meséje abbahagyta. Pontosabban feltárja előttünk a már jól ismert sztori előzményeit, amely koránt sem olyan fekete-fehér. Sőt, a Wicked-ben a jó boszorkány visszaemlékezésein keresztül a néző megkérdőjelezi, hogy ki is a valódi jó, létezik-e gonosz, valamint a legkedvesebb karaktereink valódi kilétére is fény derül. A történet főszereplője, a már a címben is megjelölt gonosz boszorkány, illetve akkor ismert nevén Elphaba. A tehetséges varázslónövendéket társai gyerekkorától kezdve kicsúfolják és kirekesztik maguk közül a zöld színe miatt. A mesebeli Óz népe tehát mégsem olyan ideális, mint gondoltuk, azonban a kiközösítés ellenére Elphaba nem adja fel az álmát, hogy egyszer találkozhasson magával a nagy varázslóval. Tanulmányai során az ifjú boszorkány megismerkedik Glindával, aki különösen népszerű a társai körében. A lányok kezdetben nagyon elítélik egymást, ám miután jobban megismerkednek, egy különös barátság születik kettejük között.

Norbert Leo Butz és Idina Menzel (Fotó: Joan Marcus)

„Valamin nem lehet változtatni. De nem tudhatod, amíg meg nem próbálod.”

A Wicked, hasonlóan a korábban bemutatott Into The Woods-hoz, forradalmasította a történetmesélés művészetét. Ám ahelyett, hogy magát a mesevilágot kezelné kritikusan, Stephen Schwartz musicalje a karaktereket bővíti ki és próbálja jobban megérteni őket, minden tettükhöz csatolni valami egyéni motivációt. A Wicked fel meri tenni a kérdést: miért gonosz a boszorkány? Hiszen sokkal izgalmasabb és összetettebb egy főgonosz, ha tettei kellően meg vannak indokolva. Elphaba pedig olyan karakter, akit nem csak megértünk, hanem egyenesen azonosulunk is vele. Hamar kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik. A „jó” jelzőt helyettesíti a „népszerű”, a „gonoszt” pedig a „szókimondó” vagy a „lázadó”. A két boszorkány tisztában van azzal, hogy az őket körülvevő világ bélyegezte meg őket, és ezt a társadalmi szerepet betartva kell elérniük a céljaikat.

Glinda és Elphaba kitartó barátságának története az egyik legsikeresebb és legnagyobb bevételt hozó darab a Broadway-n. A musical majdnem 7000 előadást élt meg eddigi 18 éve alatt, ezzel pedig az ötödik legrégebben repertoáron levő show New York-ban. A Wicked-nél nagyobb bevételt pedig a Broadway történetében egyetlen musical, a Lion King tudott produkálni. Szeptemberben az előadás természetesen visszatér a Gershwin Theatre-be. A produkció összesen három Tony-díjat zsebelt be 2004-ben, ezek között a díszlet és a jelmezek is elismerésre kerültek.

Kristin Chenoweth Glinda szerepében (Fotó: Joan Marcus)

„- Ne mondd, hogy szép vagyok. Nem kell hazudnod.
– Ez nem hazugság. Csak egy más szemszögből nézem.”

A Wicked volt az első olyan meghatározó történet, amely egy klasszikusan gonosznak megítélt karaktert helyezett a középpontba. Elphaba történetének feldolgozása empátiára és nyitottságra ösztönzi a közönséget, valamint bemutatja, hogy a gonosznak megítélt embereket talán csak a körülmények tették azzá. Ezt a trendet azóta sok mesefilm követte, amelyek szintén bemutattak előzményeket, vagy spin-offokat a főgonoszról. Néha érdemes megvizsgálni egy klasszikus történetet egy új szemszögből ahhoz, hogy valóban megértsük azt. Mert bizony nem tudhatjuk, ki irányít a függöny mögül.

Stephen Schwartz előadását olyan legendás betétdalok színezik, mint a Defying Gravity, a Popular és a For Good. Nem hiába gazdagodott a sok elismerés mellett a musical egy Grammy-díjjal is 2004-ben. Elphaba szerepe a mai napig az egyik legelismertebb női musical szerep, de a gonosz boszorkányt alakító színésznők közül kiemelkedik Idina Menzel (Rent), aki az eredeti szereposztásban jeleskedett a Broadway-n és a West Enden is. Óz varázslatos világába olyan kiemelkedő színészek is beléphettek, mint Stephanie J. Block, Norbert Leo Butz, Kristin Chenoweth, Annaleigh Ashford (Sunday in the Park with George), Mandy Gonzalez (In The Heights) és Aaron Tveit (Next to Normal, Moulin Rouge). A nagy volumenű darab Magyarországon a Madách Színházban garantáltan közönségére találna.

Kiemelt kép: Idina Menzel a Wicked-ben (Fotó: Joan Marcus)