A mai Broadway ajánló alkalmából egy olyan előadást hoztam, amely a magyar közönség számára is ismerős lehet. A Newsies, azaz a Rikkancsok musical adaptációja ugyanis az azonos című filmen alapszik, melyet magyar szinkronnal is meg lehet tekinteni. Sőt maga a Broadway musical előadásfelvétele is elérhető. Bátorság, sztrájk, címlapsztorik, szerelem és a csodálatos álomkép. Egy mozdony, és irány Santa Fe!

Newsies (Rikkancsok)

„Amikor egy sereg rikkancs rikkant, ennyi kis neszt meg sem hallunk már.” A Newsies rikkancsainak felemelő történetét valós esemény, az 1899-es New Yorki-i újságkihordó sztrájk adta. Az embertelen körülmények között élő gyerekcsapat bátran szakszervezetnek kiáltja ki magát, hogy kiálljanak az őket kisemmiző Joseph Pulitzer ellen. A csatájuk nem egyszerű, ám vezetőjükkel, Jack Kelly-vel és a nagyratörő riporter, Katherine támogatásával a fiúk összegyűjtik a város összes gyerekmunkását, hogy közösen hívják fel magukra a világ figyelmét.

Az előadás az 1992-es musical filmen alapszik, és az abban elhangzó dalokat használja fel néhány változtatással. A film Magyarországon is elérhető, a főszerepben Christian Bale-lel. A színpadi feldolgozás adta magát, ám a bemutatóra csak 2011-ben került sor, amely után egy évvel a produkció már át is költözött a Broadway egyik színházába, a Nederlander Theatre-be, ahol két évig folyamatosan műsoron volt. Alan Menken és Jack Feldman közös produkciója hamar közönségkedvenc lett, és olyan fiatal tehetségeket mutatott be a Broadway közösségének, mint Jeremy Jordan, Ben Frankhauser, Andrew Keenan-Bolger, vagy Mike Faist. Több mint ezer előadás után a nagyszabású show lekerült a Broadway repertoárjáról, de a Newsies láznak ezzel nem volt vége. 2016-ban ugyanis az eredeti szereposztás egy alkalomra újra visszatért a színpadra, és a Disney elkészítette az előadás színpadi felvételét, mely mai napig elérhető mindenki számára.

Kara Lindsay és Jeremy Jordan a Newsies-ban (Fotó: Deen van Meer)

„Hordták az újságot, mígnem ők lettek a címlapsztori.” Az örökké összetartó és életrevaló újságkihordó fiúk története teljesen magával ragadja a közönséget, és igazi közösséget formál a színpadon túl is. Ebből a szempontból a Valahol Európában stílusvilágához tudnám hasonlítani, mely szintén egy csupaszív előadás a benne megjelenő gyerekszínészek tisztasága miatt. Sőt, ha nagyon kielemezzük a két előadás betétdalainak felépítését, sok-sok hasonlóság jön szembe. A szerelmi szálak és az „I want” song-ok mindkét darab esetében megfelelnek a bevált musicales receptnek, viszont ettől mégsem lesznek unalmasak, csupán profik. A Newsies legnagyobb különlegessége azonban nem a cselekményben, vagy a betétdalokban rejlik. Az előadás sokkal inkább látványos show, mint színdarab, melynek sava-borsát a fiatal színészek akrobatikus és táncos készségei adják. A kitűnően koreografált verekedések, üldözések, a pontos és fegyelmezett csoportos mozgások, balettmozdulatok, tornagyakorlatok és sztepptáncok mind-mind olyan elemek, amelyeket nem láthatunk más előadásban. Nem hiába nyert 2012-ben Tony-díjat a koreográfiát összeállító Christopher Gattelli a Legjobb Koreográfia kategóriájában. A Newsies előadásfelvétele ezeket a különleges látványelemeket kellően hangsúlyozzák, ezért a megtekintését képernyőn keresztül is teljes szívemből tudom ajánlani.

Részlet a Newsies-ból (Fotó: Deen van Meer)

„Mikor alszik már a város, / ezer csillag száll fölém, / csak egy mozdony kell, én jönnék, Santa Fe.” Jack Kelly és az elvágyódás egy elérhetetlen álomkép, Santa Fe felé. Ez a Newsies legmeghatározóbb motívuma, mely egy klasszikus „I want” song-ként ott lebeg az egész darab során: az első felvonás ezzel kezdődik (Santa Fe – Prologue) és ezzel is ér véget (Santa Fe) gyönyörű keretet adva a központi karakterünk személyiségének. A néző részéről történő azonosulás azt hiszem, nem kérdéses, hiszen valamilyen formában mindannyiukban ott él az a bizonyos „Santa Fe”. Talán nem létezik, talán nem is kell, hogy létezzen, mégis ez a képzelgés ad egy reményt a rossz sorsú New York-i utcagyerek számára, aki szeretne hinni egy szebb jövőben. Számomra egyértelműen a Santa Fe-dalok adják a Newsies lelkét.

Jeremy Jordan Jack Kelly szerepében (Fotó: Google)

„Eljött a perc, most lépni kell.” Egy igazán minőségi Newsies színpadra vitele nem kis feladat, és komoly táncos készségeket igényel a színészek részéről, azonban azt hiszem, megérné a befektetett munkát. Nemrég szembe jött velem egy felvétel a 2017-es Broadway Fesztiválról, melyen Cseh Dávid Péter és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdió ifjú művészei adnak elő egy összeállítást a musical magyarra fordított betétdalaiból. Már ez a pár perces produkció is igazán hangulatos légkört teremtett az Operett előtti szabadtéren egy maroknyi közönség számára, és remek kiindulópont arra, hogy egyszer megszülessen a teljes előadás, melyet leginkább a Vígszínház nagyszínpadán tudnék elképzelni. A népszerű és hasonló stílust képviselő Pál utcai fiúk mellett azt hiszem, egy újabb közönségkedvenc show-t ismerhetne meg az ország.

https://www.youtube.com/watch?v=y_Sz7_7T50Q

Kiemelt kép: Részlet a Newsies-ból (Fotó: Deen van Meer)