Az Orlai Produkciós Iroda a nyári előbemutató után 2018. szeptember 26-án tartotta a Jurányi Inkubátorházban Carly Wijs Mi és Ők című drámájának premierjét. A 2004-es beszláni túszdráma eseményeit két gyermek szemszögéből végigkísérő történetet László Lili és Vilmányi Benett játssza Fehér Balázs Benő rendezésében.

A Brüsszelben élő írónő akkor döntött úgy, hogy foglalkozik a témával, amikor a 2014-es nairobi terrortámadásról látott egy tudósítást. Ez az esemény szembesítette azzal, hogy a 10 évvel korábbi beszláni drámára alig emlékszik már valaki, ezért is érezte fontosnak, hogy egy olyan darabot írjon, amely mind a gyerekeknek, mind pedig a szüleiknek mond valamit a szörnyű tragédiáról. A munka kezdetekor rengeteget merített a BBC Beszlán gyermekei című dokumentumfilmjéből, a darab különleges hangnemét is ebből isnpirálódva találta ki: a felvételeken a túlélő gyerekek objektív távolságtartással számolnak be a velük történt szörnyűségekről.

Orlai Tibor egy korábbi interjúban elmondta, hogy véletlenül találkozott a kortárs drámával, amit a 2018/19-es évad egyik legfontosabb bemutatójának tart: „A Mi és Ők a terrorizmus kérdését dolgozza fel mindenféle előítélettől és prédikációtól mentesen. Arra keresi a választ, hogy két gyerek szemszögéből hogyan dolgozható fel egy ilyen esemény, sőt hogyan élhető túl, illetve hogy hogyan lehet erről a témáról előítéletmentesen beszélni. A felnőtt emberek 20-30-40-100 év ismeretanyagával, előítéletével, saját maguk felelősségének elhárításával közelítik meg ezeket a kérdéseket, szubjektív véleményt alkotnak, amit nyilvánvalóan a média is erősít. Ezért tartom nagyon fontosnak ezt az előadást, ami tulajdonképpen két gyermek szemével dolgozza fel a beszláni túszdrámát.”

Carly Wijs a producer meghívására a szeptemberi bemutatóra Budapestre látogatott. Annak ellenére, hogy a darab 2014 óta bejárta az egész világot, ez az első alkalom, hogy nem a holland írónő rendezésében láthatják a nézők, az Orlai Produkciós Irodának adott először jogot a szabad felhasználásra. Persze bizonyos instrukciók így is bekerültek az előadásba: a játéktér kinézete, illetve a színészek mozgásán sem változtatott a rendező, sőt egy-két jelenet ugyanúgy néz ki: a támadás alatt a két színész folyamatosan beszél, de a hangosan szóló zene miatt nem lehet érteni, hogy mit, a nézők kizárólag a gesztusaikból tudnak arra következtetni, hogy mi történik, fokozva ezzel is a drámai hatást.

A dráma pedig nagyon erős, hiszen a terrorcselekmény szeptember 1-jén történt, amely hagyományosan az iskolakezdés napja: Oroszországban ilyenkor a rengeteg iskolás mellett a szülők és a testvérek is részt vesznek az évnyitón. A terroristák ezt az 1100 résztvevőt zárták be egy szűk tornaterembe, ahonnan nem volt kiút, három napig víz, élelem és levegő nélkül, azaz embertelen körülmények között tartották fogva a gyermekeket és a felnőtteket.

László Lili a Mi és Ők című darabban (Fotó: Takács Attila)

A Mi és ők azonban nem csak a beszláni túszdrámáról szól, a konkrét eseményen keresztül beszél a terrorizmusról. László Lili, a darab női főszereplője is ezt hangsúlyozta egy korábbi interjúban, illetve beszélt arról is, hogy benne milyen érzelmek generálódtak a próba során: „Érdekes volt, hogy amikor elkezdtünk dolgozni a darabbal és beszélgettünk erről sokat, akkor ültem egy színházi előadáson és elkalandoztam. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha most tényleg berúgnák ezeket a nézőtéri ajtókat és itt állnának körülöttünk a terroristák. Nekem az a legérdekesebb, amikor játsszuk az előadást, és nézek egy emberre, aki a nézők soraiban ül, akit nem ismerek, neki mondom, hogy milyen az, amikor kiszáradsz. Elmesélem, hogy eltűnik a nyál a szádból, émelyegni kezdesz, utána görcsölsz… nézek egy emberre, akit nem ismerek, és mondom neki ezeket a borzalmakat, hogy mi történne a testével egy ilyen helyzetben… és hirtelen arra gondolok, hogy mennyi idő kellene ahhoz, hogy áttörjön az ismeretlenség gátja, hogy mikortól nem lennénk már idegenek. Sokszor villan ez be nekem. Van egy viszony közöttünk, ők a nézők, mi vagyunk az előadók, de ha megtörténne ez a tragédia, akkor azonnal leomlanának a falak, amik közöttünk vannak, és mindenki segíteni próbálna a másiknak, nem számítana, hogy ki hogy van felöltözve, milyen anyagi helyzetben van, milyen társadalmi különbségek vannak. Nekem ebben ez az érdekes, hogy az emberek a bajban, a pánikban hogyan viselkednének.”

Egy biztos, annak ellenére, hogy mi európaiak szeretjük magunktól távol tartani a tőlünk mesze történő terrorcselekményeket, el kell ismernünk, hogy nekünk is megvan a magunk felelőssége a történelem alakulásában. Ez az előadás egy kicsit rávilágít erre is, amellett, hogy felhívja a tolerancia fontosságára a figyelmet. A Mi és Ők legközelebb április 9-én lesz látható a Jurányiban, ne hagyjátok ki!

Kiemelt kép: Vilmányi Benett és László Lili a Mi és Ők című darabban (Fotó: Takács Attila)