Belénk van kódolva a sikersztorik iránti szimpátia, egyszerűen rajongunk a felemelkedés-történetekért. Ha mindez ráadásul magyarokkal történik meg, akkor a lelkesedésünkhöz párosul egy nagy adag büszkeség is. Márpedig a hazai modern pop-beat-rock egyik legkiemelkedőbb fiatal zenekarává érett Blahalouisiana pontosan ezt a nehéz, de eredményekkel kikövezett utat járta be. A Székesfehérvárról indult banda még 2012 nyarán alakult meg és már az első daluk, a The Wanderer ígéretesen indított, hiszen három héten keresztül meg tudta őrizni a helyét az MR2 Top 30-as listájának dobogóján. 2013-ban már a Morcheeba előzenekaraként bizonyíthattak, majd fővárosi és vidéki teltházas koncertek vezettek odáig, hogy 2016-ban elnyerték a Magyar fesztiválok felfedezettje díjat. Ugyanebben az évben megjelent az addigi munkásságukat összefoglaló legelső albumuk Blahalouisiana címmel, amelyet később két további nagylemez és egy Artisjus-díj követett.

Bár a menetelés átmenetileg megtorpant a koronavírus-járvány miatt, azonban a pop-beat-rock népszerű hazai képviselői most megújult erővel vágnak neki egy különleges eseménynek: augusztus 22-én, a Városmajori Szabadtéri Színpadon a legismertebb dalaik szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével (akik nem mellesleg az utóbbi években olyan mainstream pop zenekarokkal dolgoztak együtt eredményesen, mint a Brains, a Honeybeast, a Wellhello és a Margaret Island). A Blahalouisiana énekese, Schoblocher Barbara a szervezőknek mesélt róla, hogyan élték meg a kényszerpihenőt: „Fogalmazhatunk úgy az év eddigi részére vonatkozóan, hogy sok egyéb rossz már nem következhet… Nagyon készültünk a nyárra, de a pandémiás helyzetben minden tervünk elcsúszott. Ugyanakkor a kényszerpihenő valahol jó hatással is volt ránk, volt egy kis időnk lenyugodni, magunkba nézni – és ez azt eredményezte, hogy a júniusi alkotótáborunkban a hónapok alatt bennünk felgyülemlett sok-sok érzelem adott egy fél lemezre való zenét nekünk. Fantasztikus élmény volt a karanténból ezzel kijönni! Ne érts félre, a következő lemezünk nem a karanténról fog szólni, mert ez az időszak – rám legalábbis – egyáltalán nem hatott inspirálóan. Inkább megmutatta, hogy mik az életünkben az igazán fontos dolgok, és az értékrendünk is egy kicsit megváltozott. Ezek a gondolatok talán meg fognak jelenni a dalszövegekben – de csak ezek.”

A Blahalouisiana énekese, Schoblocher Barbara (Fotó: Sinco)

Persze most nem a távoli, hanem a közeljövő számít igazán, hiszen a zenekar napokon belül speciális koncertélményt készül átadni a rajongóknak és a még nem rajongóknak egyaránt. A Városmajori fellépésen többek között a harmadik, Minden rendben című nagylemezük dalait is bemutatják, amelyek felvétele tavaly történt Prágában, a legendás Sono Records stúdióban. Különlegessége, hogy a hangmérnök az a Milan Cimfe volt, aki ott hagyta már kézjegyét David Bowie és Nazareth albumain is, míg a mastereléséért a Linkin Parkkal és Philip Glass-szel is együtt dolgozó Pavel Karlík felelt. Ezeknek a minőségi számoknak kölcsönöz majd némi plusz ízt a Heureka Pop Orchestrával előcsalogatott szimfonikus hangszerelés, amelynek egyediségét a színpadi képpel is igyekeznek kifejezni: „A produkcióval kapcsolatos érzelmeimet nagyon meghatározzák a gyerekkori színházi élményeim” – mondta az énekesnő. „A városmajori színpadon általunk életre keltett kicsit színházi miliő visszahozta bennem ezt a csodálatos gyerekkori érzést. Mi alapvetően fesztivál-, klubzenekar vagyunk, a közönségünk a koncertjeinken általában ugrál és tombol. Ezúttal egy „szép” előadást prezentálunk, amelyen meglesz ugyanaz a hangulat, ami a kisebb klubkoncertjeinket jellemzi, de valahogy mégis kap egy nagyobb ívet az egész. Én felvehetek egy gyönyörű báli ruhát, és extrán kiélhetem a női oldalamat is – amit a fellépéseinkben általában „elvagánykodok”. Illetve ne felejtsük el, hogy a megszokottnál sokkal nagyobb tér áll majd a rendelkezésünkre, ami lehetőséget ad a színpadi mozgás, mint kifejezőeszköz bevetésére is.”

„Ráadásul a szabad ég alatt, a Városmajor fái között koncertet adni – ez is biztosan sokat hozzátesz a hangulathoz. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk majd! A kíváncsi füleknek azt mondanám, hogy ez egy olyan Blahalouisiana koncert lesz, amit tőlünk már megszokhattak, de ezúttal lesz benne egy kis extra – hiszen egyszerűen csodálatos, amit a Heureka Pop Orchestra hozzátesz a dalokhoz. A szimfonikus felállás alkalmat ad arra is, hogy a régebbi dalaink teret kapjanak – például a We Can’t Say Goodbye –, illetve azok a „lassúbb” szerzeményeink is, amelyeket a koncertjeinken általában nem adunk elő.”

Mi is segíthetünk, hogy a Blahalouisiana sikertörténete a következő fejezetéhez érkezzen és a karanténcsendet felváltsa a tapsvihar, hiszen a zenekar augusztus 22-én, szombaton, 20:00-kor kezdődő szimfonikus koncertjére még vannak elérhető jegyek a Budapest Nyári Fesztivál honlapján.

Kiemelt kép: A Blahalouisiana tagjai (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)