Június 13-án, a Bécsi Ünnepi Heteken (Wiener Festwohen) mutatkozik be Tarr Béla hajléktalansággal és kirekesztettséggel foglalkozó új művészeti produkciója, a Missing People.

Tarr Béla a Bécsi Ünnepi Hetek felkérésére, kifejezetten a fesztivál számára készítette el Missing People (Hiányzó emberek) című kísérleti alkotását. A művész azon az úton halad tovább, amelyet 2017-ben az amszterdami Eye Filmmúzeumban bemutatott Till The End of the World (A világ végéig) című kiállításával elkezdett. A június 13. és 16. között megtekinthető alkotással Tarr olyan új formátummal kísérletezik, amely a film, az installáció és a performansz metszéspontján születik meg új perspektívával gazdagítva vizuális nyelvét.

Miközben Bécs a világ legmagasabb életszínvonalát nyújtja, sok olyan lakója is van, akik nem illenek a városról alkotott makulátlan képbe, akik szegénységük és társadalmi helyzetük miatt rejtve maradnak a figyelő tekintetek előtt. Tarr Béla új művészeti produkciójában kétszáz bécsi hajléktalannal, a társadalom kirekesztettjeivel dolgozott. Az alkotás velük szembesíti a közönséget, láthatóvá teszi számukra ezeket a „hiányzó embereket”. „Nem tudom, mi ez. De biztos, hogy nem film, nem kiállítás, nem színház, nem koncert, talán egyfajta vizuális költemény a hiányzó emberekről.” – nyilatkozta Tarr Béla az alkotásról.

A Sátántangó és a Werckmeister harmóniák rendezője 2011-ben A torinói ló leforgatásával lezárta filmes életművét. A Missing People az osztrák főváros Múzeumi negyedének E fesztiválcsarnokában lesz látható június 13-án, azonban az érdeklődők több alkalommal is találkozhatnak a rendezővel. Tarr június 9-én mesterkurzust is tart az Osztrák Filmmúzeumban Családi tűzfészek című filmjének vetítése után, majd Június 10-én Jacques Ranciére francia filozófussal és esztétával beszélget a Múzeumi negyed G fesztiválcsarnokában legújabb művészeti projektjéről.

Kiemelt Fotó: Tarr Béla (Fotó: AFP / Fadel Senna)