Augusztus 12. és 14. között felfedező sétára invitál mindenkit a Szentendrei Teátrum: az érdeklődők a belváros barokk udvarait és a barokk zenetörténet remekeit ismerhetik meg.

Szentendre hűs udvarain a barokk kor muzsikája korhű hangszereken csendül fel, a 17-18. század európai polgári milliője pedig korabeli játéktechnikával elevenedik meg. De természetesen nem hiányozhat az operák világa sem: Pergolesi La serva padronája (Az úrhatnám szolgáló) Novák Eszter kortalan-kortárs rendezésében, Zemlényi Eszter és Hámori Szabolcs énekesek, valamint Vatamány Atanáz színművész előadásában lesz hallható – korhű hangszereken kísérve. A programokon lerántják a leplet a „kamubarokkról” is: kiderül, melyek azok a népszerű művek, amelyek nem is többszáz évesek, hanem XX. századi hamisítványok, híres zeneszerzők nevével sikeresen eladott stílusgyakorlatok. Ugyanakkor belehallgathatunk a valódi barokk zenébe: az olasz, a német, a francia és az angol consort-muzsika és az énekes repertoár remekeibe is. A vasárnapi matiné-koncerten barokk hangszersimogatón ismerkedhetnek meg a gyerekek a kor különleges hangszereivel, de Budai Dávid vezetésével egy kocsmai barokk improvizációs jam session és barokk táncház is várja az érdeklődőket, amelyet Széll Rita vezet majd.

A hangversenyek mellett minden nap ingyenes minikoncertekkel is találkozhat a közönség: a Szerb Múzeum udvarán és az Új Műhely Galéria belső udvarán az olasz, a német, a francia és az angol barokk consortzene remekműveit hallgathatjuk frissítő italok és cukrászsütemények élvezete közben. A minifesztivál művészeti vezetője a hegedűművész és zenetörténész Illés Szabolcs, Sigiswald Kuijken flamand barokk hegedűművész, a régizenejátszás legendás alakjának egyetlen magyar növendéke és hazai követője, mellette többek között a magyar és a nemzetközi régizenei élet kiváló képviselői: Edőcs Fanni, Lachegyi Anna, Hegyi Barnabás, Budai Dávid viola da gamba művész, a historikus improvizáció specialistája, valamint Márta Nóra és Gyurina Zsuzsanna barokk fuvolaművészek játszanak majd. 

A részletes program a Szentendrei Teátrum oldalán érhető el. 

Kiemelt kép: Hámori Szabolcs (Fotó: Nánási Tamás), Zemlényi Eszter (Fotó: Filharmonikusok)