Bánk bán Erkel Ferenc háromfelvonásos operája. Szövegkönyvét Egressy Béni írta Katona József azonos című drámája alapján. Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József sokat támadott drámájával, mint lehetséges operatémával. A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt egészen 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban.

Erkel a hagyományos nemzetközi opera dramaturgiai és a verbunkos zene összevegyítését ebben a műben tudta megoldani a legmagasabb művészi színvonalon. Ami a Bánk bánt a korábbi Erkel-operák fölé emeli, az a zeneszerző minden eddiginél hatásosabb drámai kifejező ereje és a szereplők zenei jellemzése.

Az Opera új produkciójának különlegessége, hogy a nívós kiegészítések és átdolgozások hatására vagy ellenére a sikerét mindig őrző Bánk újra a Palló Imre alakjára / hangjára komponált baritonváltozatban készült el, mely változat elkészítését annak idején Kodály Zoltán is támogatta.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Állami Operaház egykori főrendezője, a Nemzeti Színház igazgatója tíz év után tért vissza a mű megrendezésére, melyet március 7-én 21 óra 5 perctől láthatja a közönség az M5 csatornán. A felvételt rendezte: Komlós András, a vezető operatőr: Farkas Csaba.

Kiemelt kép: jelenet az előadásból (Fotó: Nagy Attila)