Két előadással vendégszerepel a bukaresti 32. Országos Színházi Fesztiválon a Kolozsvári Állami Magyar Színház. November 10-én, csütörtökön Tompa Gábor Hamlet rendezése lesz látható a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház Ion Caramitru Termében, másnap Eugène Ionesco abszurd drámáját, a Macbettet láthatja a fesztivál közönsége Silviu Purcărete rendezésben.

A Hamlet címszerepét Vecsei H. Miklós, meghívott színész alakítja, további szerepekben Szűcs Ervin, Kézdi Imola, Bodolai Balázs, Gedő Zsolt, Buzási András, Sinkó Ferenc, Tőtszegi Zsuzsa, Bíró József, Kiss Tamás, Imre Éva, Pethő Anikó, Balla Szabolcs, Lucian Chirilă, Kicsid Gizella, Lőrincz-Szabó Venczel és Viola Sára látható. „A rendező a címszerepre Vecsei H. Miklóst hívta meg. A magyarországi színész temperamentumosan és lendületesen játssza felvállalt küldetését, hogy megtudja az igazságot, és lerántsa a leplet egy rothadó világ hazugságairól. Egy elszánt, néha lobbanékony Hamlet, lásd a jelenetet, amelyben kihajítja könyveit intellektuális remetesége cellájából, a pillanat embere, akit mégsem övez körbe az unásig használt romantikus aura. Tompa Gábor előadása sokkoló, egy durva és nyers figyelmeztetés egy kizökkent világról” – írta Roxana Croitoru a Hamlet című előadásról.

A Macbett címszerepét Bogdán Zsolt alakítja, további szerepekben Viola Gábor, Bács Miklós, Vindis Andrea, Dimény Áron, Váta Lóránd, Bíró József, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Román Eszter, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás és Marosán Csaba látható. „Egy mesteri előadás, amely ékes jelét adja, mekkora élvezet Silviu Purcărete számára a színpadon dolgozni! Bámulatos, mekkora beleéléssel és szenvedéllyel épít fel minden egyes szerepet. Meghaladja értelmi képességeimet, hol képes Purcărete ennyi perfekcionizmust tartalékolni! Egy totális előadás, amelyben már csak a díszlet és a jelmezek látványa kényeztetés a szemnek; látom is magam előtt Helmut Stürmert, Lia Manțocot, Vasile Șirlit és Visky Andrást, amint összedugják a fejüket, ötletelnek, és mindvégig isszák Silviu Purcărete szavait!” ‒ írta Macbett című előadásról Nona Rapotan.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Hamlet című előadásból (Fotó: Biró István)