A fesztivál utolsó napjára sem csökkent a lelkesedés: nemcsak az árnyékos helyszíneken volt teltház, a legnagyobb délutáni hőségben tartott lovasbemutatóra is rengetegen voltak kíváncsiak.

Lovas bemutató a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

A zárónapot is a gyerekprogramok nyitották: Boka Gábor szombati Toldi képmutogatása után vasárnap János vitéz hiteles történeté-vel varázsolta el a „kora” reggel szép számban összegyűlt közönséget.

Kecskés Karina a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

Bár az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy a kézműves foglalkozásokat már mindenki kipipálta, az alkotás lehetőségével az utolsó pillanatig sokan éltek. Kecskés Karina színésznő több eseményen is részt vett a fesztivál alatt, de természetesen a karkötőkészítést sem hagyta ki, gyermekeivel.

Gyerekprogram a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

A délutáni műsort a Pusztai róka nomád hagyományőrző egyesület lovas harci bemutatója nyitotta, majd Lázár Csaba és Négyessy Katalin irodalmi estje hozott egészen új színt a fesztivál életébe.  A Legszebb ország hazám című műsoruk ősbemutatója alatt többen is elérzékenyültek, ritka az ennyire magas minőséget képviselő, de közben humorral is átszőtt előadás.

Lázár Csaba irodalmi műsora a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

A fesztivál utolsó programjaként az Üsztürü együttes vette birtokba a Botond Pajtát. A 30 éves csapat és az Erdélyből érkező Heveder zenekar produkciója méltó zárása volt a programsorozatnak.

Közönség a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)

A négynapos fesztivál alatt a szervezők minden elképzelése találkozott a közönség igényével: egyetlen egy program sem volt, amely ne lett volna sikeres. A vasárnapi záró koncertre és az utolsó táncházra érkező tömeg láttán pedig érdemes lesz Csúri Ákos főszervezőnek elgondolkodnia, hogy melyik irányba bővítsék a Botond Pajtát, az ugyanis minden este szűkösnek bizonyult.

Az idei KŐFESZT – A nyugalom fesztiválja ezzel véget ért, és az már most biztos, hogy jövőre Ferenczi Györggyel, Szalonnáékkal, és a Szent Efrém férfikarral várják újra a lelkes közönséget.

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával jött létre.

Nyitókép: Az Üsztürü és a Heveder együttes a KŐFESZT-en (Fotó: Steindl Gabriella)