A Budapest Tavaszi Fesztivál keretén belül, a Margitszigeti Kristály Színtérben május 1-ig lesz látható a Flying Data Kollektíva új részvételi színházi előadása, az Utopia, amely 2073-ba, egy utópikus Budapestre invitálja nézőket.

A Flying Data jövőbeli drónokon repíti közönségét 2073-ba, az éppen 200. évfordulóját ünneplő Budapestre: ötven évet ugrunk előre az időben, párhuzamot vonva Budapest, idei 150 éves jubileumával. Az előadás lehetőséget kínál a nézőknek, hogy egy órára kiszálljanak jelen világunkból, eltekintsenek aktuális globális problémáiktól és egy szebb jövőről álmodjanak. A produkció egy Magyarországon még kevésbé ismert filozófiára épül: a módszer a tökéletes utópiát veszi alapul. Eszerint a megoldásra fókuszálnak, elképzelik a legjobb kimenetelt, és onnan visszafejtve határozzák meg a szükséges lépéseket és mérföldköveket. Az összművészeti produkció célja egyrészről a módszer megismertetése a közönséggel, másrészről az adatvizualizáció újfajta élménye.

A Flying Data egy olyan interaktív adatvizualizációs rendszer, amely drónokat és kiterjesztett valóságot alkalmazva látványos beltéri 3D installációt hoz létre, amelynek révén a néző könnyedén megértheti az adatok által bemutatott világot. Az alkotócsoport művészeti vezetője, az előadás rendezője Nina Kov tíz éve foglalkozik drónokkal kísért művészeti alkotásokkal. Az elmúlt időszakban az Oscar-díjas Deák Kristóf alkotótársaként, feleségeként ismerte őt a hazai közönség, a most debütált produkció a rendezőnő első Magyarországon is látható drónszínházi előadása. A produkcióra váltott jeggyel a Budapest Tavaszi Fesztivál Kristály Színtérben tartott további két programja, így a Budapest Makett és a Bienálé kiállításai is megtekinthetők.

Kiemelt kép: Flying Data: Utopia (Fotó: Bálint Ábel)