A Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál számos koncerttel és kísérőprogrammal csatlakozik az idén 150 éves Kaposvár ünnepléséhez: minden nap legalább 150 perc komolyzenét hallgathatnak az érdeklődők, valamint várostörténeti séták, műhelybeszélgetések, mesterkurzusok, előadások és filmvetítés teszik színessé a zenei fesztivál programkínálatát. A visszatérő komolyzenei kiválóságok mellett a hazai és a nemzetközi élet legjobbjai alkotnak egyedi kamarazenei formációkat.

Kaposvárt 1873-ban nyilvánították rendezett tanácsú várossá, a település ettől fogva folyamatosan városi rangú. 2023-at ezért „150 éve város Kaposvár” elnevezéssel emlékévnek nyilvánították. Az augusztus 13-16. között megrendezésre kerülő Kaposfest is csatlakozott az ünnepléshez. „Büszke vagyok arra, hogy a vidéki Magyarország legrangosabb komolyzenei eseményét Kaposváron tarthatjuk. A Kaposfest az elmúlt tizennégy évben nagymértékben gazdagította a város kulturális életét, nemzetközi láthatósága és népszerűsége pedig folyamatosan növekszik.” – mondta el Hornyák Balázs, fesztiváligazgató. A Baráti Kristóf és Várdai István művészeti vezetésével működő fesztivál 2023-ban már tizennegyedik alkalommal tölti majd meg komolyzenével Kaposvár tereit és koncerttermeit. A négy napon át tartó Kaposfest idén is rendkívüli élményekkel igyekszik megörvendeztetni a hallgatóságot.

Suzana Bartal (Fotó: suzanabartal.com)

Először lép fel a fesztiválon a nemzedéke kiemelkedő tehetségének tartott Jack Liebeck brit-német hegedűművész, akinek játékát a fesztivál utolsó két napján több alkalommal is élvezheti majd a közönség. Visszatér két korábbi fellépő is: Ella von Poucke holland csellóművész és Suzana Bartal erdélyi származású, Franciaországban élő zongoraművész. A négy nap alatt közel 60 hazai és nemzetközi zenész lép színpadra különböző formációkban, így a zenerajongók találkozhatnak majd a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekarral és ifj. Sárközy Lajos és együttesének tagjaival is. Kuriózum lesz az a két koncert is, amelyen Diyang Mei, a Berlini Filharmonikusok jelenlegi szólóbrácsása és Szűcs Máté, a kínai művész elődje játszik együtt. Rajtuk kívül számos, nemzetközileg ismert és elismert szólista látogat el hazánkba: érkezik Leticia Moreno, Pablo Barragán, a francia csellóvirtuóz, Bruno Philippe, valamint korunk egyik világszerte legkeresettebb zongoraművésze, Enrico Pace, és a Bécsi Filharmonikusok szólófuvolása, Karl-Heinz Schütz is színesíti a fesztivál zenei palettáját. A város évfordulóját ünnepelve a Kaposfest nagyszabású, ingyenes könnyűzenei koncertet is szervez augusztus 14-én: a Kossuth téren 21 órától a Budapest Jazz Orchestra és vendégei, Szulák Andrea, Polyák Lilla és Gömöri András Máté zenélnek majd.

A teljes program és további információk a Kaposfest oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Várdai István (Fotó: Marco Borggreve)