Sokszínű programsorozattal ünnepli a magyar film 120 éves jubileumát a Nemzeti Filmintézet, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban a Nagylátószög című kiállítás, mely a magyar filmtörténet első, nagy ívű bemutatása.

A filmnek kezdettől fogva alapvető társművészete, sokszor inspirációja a zene és az irodalom. Kapcsolatuk gazdag múltra tekint vissza: a némafilmek zenei kísérettel voltak láthatóak, a dallamvilág a mai napig meghatározó része az élménynek. Köztudott, hogy a filmek megszületéséhez elengedhetetlenek a jó történetek és forgatókönyvek, amelyek gyakran irodalmi művek feldolgozásai. Elsősorban ezért kérték fel a Nemzeti Filmintézet munkatársai a kortárs zene és irodalom kiválóságait különleges és személyes tárlatvezetésekre, hogy a Nagylátószög kiállítást bejárva mondják el és mutassák meg középiskolás diákoknak, hogy mely alkotások voltak rájuk nagy hatással, és mit gondolnak a magyar filmről.

Az első tárlatvezetést, nagy érdeklődés mellett,  Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere tartotta október 12-én. „A művészetben a film és a zene kéz a kézben jár. Ahogy a képek érzéseket és pillanatokat fogalmaznak meg, úgy a zene ugyanezt teszi. A kettő együtt talán az egyik legkifinomultabb kifejezési formát hozza létre. Legyen szó nagyjátékfilmről vagy egy klipről, az egyikről eszünkbe jut a másik. A Nagy utazás Sose halunk megből vagy a Kőbánya blues Kopaszkutyából. Ikonikus pillanatai a magyar zene és film kapcsolatának.” – vallja Vitáris, aki tárlatvezetésében a magyar film 120 évén keresztül ezt a szimbiózist járta körbe, és kitért a kifejezetten zenei filmekre is.

A további ingyenes tárlatvezetéseket, melyekre 5 fős középiskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők, Kemény Zsófi forgatókönyvíró, slammer, Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-gitáros frontembere és Simon Márton slammer, műfordító tartja. A Nemzet Filmintézet szakmai közreműködésével megvalósult, hiánypótló tárlat, melyet már több mint 15 ezren néztek meg, november közepéig látható a Ludwig Múzeumban.

Kiemelt kép: Vitáris Iván tárlatvezetése a 120 éves magyar film kiállításon (Fotó: Ludwig Múzeum)