Két fesztivállal is várják a közönséget 2021 nyarán a Budapesti Vonósok: július 9. és 11. között tartják a III. Óbudai ZeneZug Fesztivált az Óbudai Társaskörben, július 16. és 18. között pedig a közel negyedszázados múltra visszatekintő Haydn Fesztivált rendezik meg az impozáns pápai Esterházy-kastélyban.

Július 9-11. között az Óbudai Társaskör nyitóeseményeként kerül megrendezésre a III. Óbudai ZeneZug Fesztivál, ahol a sokszínű zenei programok mellett színházi előadást is láthatnak a nézők és a felnövekvő generáció tehetségét is megismerhetik. A Kossuth-díjas gordonkaművész, Botvay Károly, valamint Pilz János koncertmester művészeti vezetésével működő együttes szívügye, hogy az országos versenyeket nyert zeneiskolás korosztályt megismertesse a közönséggel, éppen ezért a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Budapesti Vonósok közös rendezésében megvalósuló nyitókoncert középpontjában ők állnak. Az estét záró Zegzugos zenei utazáson a zenekar művészei különböző zenetörténeti korszakokból válogatott kamaraműveket megszólaltatva kalauzolják végig a Társaskör termein a hallgatóságot, és közben izgalmas részleteket árulnak el a művek keletkezéséről.

Július 10-én a Momentán Társulat improvizációs színházi előadását láthatják, ezt követően pedig a fesztivál házigazdája, Bolla Milán a világhírű Liszt-díjas zongoraművésszel, Farkas Gáborral beszélget, aki a 18 órakor kezdődő koncert szólistája lesz. Beethoven és Dvořák lenyűgöző zenéje után a napot a Szakcsi Trió kerti jazzkoncertje zárja 21 órától, melyet a móri Csetvei Pincészet válogatott borai tesznek még hangulatosabbá.

A zárónap délutánján a gyerekeké lesz a főszerep: 16 órától a közönség együtt játszhat, énekelhet és rajzfilm-zenét alkothat a zenekarral, Bognár Szabolcs énekművész közreműködésével és a Liszt-díjas dr. Lakner Tamás vezetésével. 18 órától a Budapesti Vonósok és Eredics Salamon készül különleges összeállítással: európai örökségünk egy olyan szeletét mutatják meg, amely nem mindennapi ívet rajzol Itáliától a Balkán-félszigeten át a mai Magyarországig és Erdélyig. Miként a korábbi években, idén is zenés Kerti Mulatság zárja a fesztivált, ahol egy pohár borral és harapnivalóval várja a zenekar az esti koncert vendégeit. Az Óbudai Társaskör kertjében a fesztivál ideje alatt a Magyar Orchidea Társaság impozáns orchidea-kiállítása is megtekinthető lesz.

A pápai Esterházy-kastély (fotó: Budapesti Vonósok)

Július 16-tól három napon át idén is Haydn öröksége előtt tiszteleg az együttes, ám ezúttal új helyszínen: a pápai Esterházy-kastély ad otthont XXIV. Haydn Fesztiválnak. A péntek esti nyitókoncerten Szokolay Ádám lesz a Budapesti Vonósok szólistája a kastély udvarában, ahol Haydn zenéje mellett Dvořák dallamai szólalnak meg. Július 17-én, szombaton 19 órától táncművészek teszik felejthetetlenné a Budapesti Vonósok előadásában megszólaló muzsikát: a menüett-től a néptáncon át a kortárs táncig ívelő estén fellép többek között az ország egyik legnépszerűbb tangózó táncos párja Kulik Johanna és Korom Péter, valamint a GG Tánc Eger művészei, Topolánszky Tamás koreográfiájával. Pápa főterén, a csillagos ég alatt zárul a nap, ahol Harcsa Veronika kápráztatja el egyedülálló hangjával a közönséget. Vasárnap pedig igazi időutazásra, zenés kastélytúrákra invitálja közönséget a zenekar, ahol a pápai Esterházy-kastély lenyűgöző szalonjaiban tárlatvezetés és Haydn kamaramuzsikáinak tételei várják a zeneszerető közönséget.

A programokkal és jegyvásárlással kapcsolatos bővebb információ a Budapesti Vonósok honlapján érhető el.

Kiemelt kép: A ZeneZug Fesztivál plakátja (forrás: Budapesti Vonósok)