Főtitkárok / Katona József Színház – Kamra / rendező: Zsámbéki Gábor / március 4. 19:00

A Katona József Színház március elején mutatja be a Kamrában, Zsámbéki Gábor rendezésében a Főtitkárok című Spiró György-darabot, amelyet a szerző 2019 novemberében kezdett írni. „Váratlanul jöttem rá 2019 végén, hogy Kádár János, akinek a XX. század második felének magyar történelmében végig fontos, időnként pedig meghatározó szerep jutott, feltétlenül színpadra való. Úgy döntöttem, hogy a szereplőket elsősorban a saját eredeti szövegeikkel fogom jellemezni. A történészek és a levéltárosok sok évtizedes feltáró és elemző munkája nélkül nem boldogultam volna; az anyag válogatása, csoportosítása és értelmezése azonban az én felelősségem. Izgatottan várom, milyen hatást keltenek az alakok a színpadon” – mondta el a darab keletkezése kapcsán Spiró. A történelmi vonatkozású dráma szereplőit Elek Ferenc, Fekete Ernő, Mészáros Béla, Rajkai Zoltán, Vajdai Vilmos, Vizi Dávid, Gloviczki Bernát és Jakab Balázs kelti majd életre.

A király bolond / 6SZÍN / rendező: Benkó Bence / március 4. 19:00

A 6SZÍN és a k2 Színház közös koprodukciójának – amely Edward Bond Lear drámáján alapszik – már a címe is különleges: A király bolond, avagy haldoklón zengő, végső, bús panasz egy felvonásban. Lear az egymást váltó – formálisan különböző, de lényegében azonos – politikai rendszerek drámája. Egy olyan társadalomról ad kegyetlen képet, ahol a hatalom mindig erőszakos, az egyén mindig alávetett, a különböző elvek és érdekek pedig mindig többet érnek az emberi életnél. Edward Bond, a szerző szerint a könyörület hiányzik belőlünk, a jelenkor összeegyeztethetetlen az isten-eszménnyel, a Shakespeare-korabeli reneszánsz humanitás és emberi gazdagság pedig eltűnt a modern világból. A Benkó Bence által rendezett előadás arra az ellentmondásos kérdésre keresi a választ, hogy az általunk épített és minket körülvevő védőfalak valóban képesek-e szabaddá tenni bennünket. Ebben Bán Bálint, Boros Anna, Kocsis Pál, Piti Emőke, Urbán Richárd és Viktor Balázs lesz segítségünkre.

Pillanatkép az Agón próbájáról (Fotó: Eöri Szabó István)

Agón / Nemzeti Színház / rendező: Vidnyánszy Attila / március 4. 19:00

A világot megélni és megérteni akaró, sodródását látó, azt se elfogadni, se megváltoztatni nem tudó, érzékenyen gondolkodó, törékeny, önmagát is felemésztő Ember éles, fájdalommal és aggodalommal teli sikolya az Agón. Vidnyánszky Attila szerint Józsa Péter Pál műve az elmúlt 30-40 év legjobb színházi szövege. Pontosabban, még ennél is több, hiszen a szerző egy zeneművet is komponált hozzá. Az Agón az ókori görög tragédiák, a színház legősibb gyökereihez nyúl vissza: a világ és az Ember szellemi viaskodását mutatja be. Az Ember egyetlen hatalmas monológja ez: éles diagnózis és apokaliptikus látomás. Józsa Péter Pál asszociációi, fogalmazásának mívessége és távlatai, valamint a hozzá komponált zenemű ereje, a szó és a zene különleges harmóniája ragadták magukkal a rendezőt. Az ősbemutatóban Horváth Lajos Ottó, Mészáros Martin, Nagy Mari, Herczegh Péter, Szép Domán, Kovács S. József mellett Martos Hanga és Madácsi István egyetemi hallgatók, valamint a Honvéd Férfikar tagjai tűnnek fel a színpadon.

Bűn és bűnhődés / Pécsi Nemzeti Színház / rendező: Zsótér Sándor / március 5. 19:00

Dosztojevszkij világhírű klasszikusának főszereplője egy fiatalember, akit kizártak az egyetemről és nagy nyomorban él. Könnyelműségből, kiforratlan, éretlen nézetek hatására elhatározza, hogy egycsapásra javít nyomorúságos helyzetén: úgy dönt, hogy megöli egy címzetes tanácsos özvegyét, aki mértéktelen uzsorakamatot szed, gonosz és nem kíméli mások életét. Egész további életében becsületes lesz, erős és megdönthetetlen az emberiség iránti humánus kötelezettségeinek teljesítésében, azaz jóvá teszi bűnét, ha egyáltalán bűnnek lehet nevezni azt, amit elkövetett. Egy véletlen körülmény folytán sikerült gyorsan és eredményesen végrehajtani elhatározását. Semmi gyanút nem támasztanak és nem is támaszthatnak ellene. De itt bontakozik ki a bűncselekmény lélektani folyamata. A gyilkos megoldhatatlan problémák elé kerül, nem is sejtett, váratlan érzések kínozzák a szívét. A Bűn és bűnhődést maga a rendező, Zsótér Sándor adaptálta színpadra a Pécsi Nemzeti Színház számára. Az előadásban a főszerepet Lelkes Botond egyetemi hallgató játssza, mellette Uhrik Teodóra, Füsti Molnár Éva, Darabont Mikold, Illés Alexa, Rába Roland és Reider Péter tűnik fel a főbb szerepekben.

Lelkes Botond, a Bűn és bűnhődés főszereplője (Fotó: Pécsi Nemzeti Színház)

Ma este felnövünk / Centrál Színház / rendező: Kirsty Patrick Ward / március 5. 19:00

A Centrál Színház repertoárjának levehetetlen és megunhatatlan darabja a Ma este megbukunk. Ennek a nagy sikerű komédiának a „folytatása” az eredeti alkotócsapat legújabb darabja, a Ma este felnövünk, amely hazánkban először a Mischief Theatre replika előadásában kerül a nézők elé. Az ellenállhatatlanul mulatságos darab egy osztály történetét meséli el, az általános iskola kezdetétől az érettségi találkozóig. Henry Lewis, Jonathan Sayer és Henry Shields szerzők abszurdnak tűnő, mégis valós életszituációkat, beszélgetéseket gyűjtöttek össze, ezek ihlették a darab hol röhejes, hol megható jeleneteit, és természetesen a legnagyobb csattanókat is. Az előadás különlegessége, hogy a színészek ugyanazt a szerepet játszhatják el kisgyerekként, kamaszként és harmincas felnőttként is, így a szórakozás garantált, ráadásul az is bebizonyosodik, hogy bármilyen jól alakítjuk a flegma kamasz vagy a kiégett felnőtt szerepét, legbelül azért örökre gyerekek maradunk. Kirsty Patrick Ward rendezésében Ágoston Kati, Mészáros András, Rada Bálint, Schmied Zoltán, Földes Eszter, Trokán Nóra és Fehér Tibor lép majd színpadra.

Antigoné / Radnóti Színház / rendező: Porogi Dorka / március 6. 19:00

Az Antigoné Szophoklész három, Thébaiban játszódó drámája közül keletkezését tekintve a legelső, a cselekményében viszont a legkésőbbi. Az időszámításunk előtt 442-ben íródott tragédia, akárcsak az Oidipusz király és az Oidipusz Kolónoszban, a thébai mondakörre építkezik. Örökérvényűsége a két főszereplő szemben állásán alapul: Antigoné az emberség és a lelkiismeret parancsát, az istenek íratlan törvényeit képviseli, míg Kreón az ember által hozott törvény nevében lép fel, amely zsarnoki, és szemben áll az istenek rendelkezéseivel. A király parancsolata szerint ugyanis Polüneikészt nem helyezheti földi sírba, mivel hazaárulónak tartják, de a halott férfi testvére, Antigoné nem nyugszik: eltemeti fivérét. A Radnóti Színház előadásában a címszereplőt Mészáros Blanka, Iszménét Martinovics Dorina, Kreónt Pál András alakítja. Mellettük Sodró Eliza, Rusznák András, Gazsó György, Baki Dániel, Cserhalmi György, Porogi Ádám és Bognár Gyöngyvér lesz látható. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Ma este felnövünk próbájáról (Fotó: Centrál Színház)