A Szabadságharcosok között – John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítást Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke nyitotta meg, kiemelte, hogy 1956 a kommunizmusból kitörni akaró, ám a világpolitika főszereplői által cserbenhagyott magyarság tragédiája.

Kövér László kiemelte az egyik képet, amelyen egy gazdátlan szovjet rohamlöveg látható, mellette pedig ez az üzenet olvasható: „Ne faljatok fel mindent!!! Menjetek már haza!!!”. Ezzel kapcsolatban így fogalmazott: az ’56-os magyarok „legyőzetve is győztesnek bizonyultak”, a magyar utókornak pedig 1989-ben megadatott, hogy átélje az ’56-os tragédia katarzisát.

A cseh származású fotóművész segít életben tartani emlékeinket a forradalommal kapcsolatban, fotóival nem csupán közvetíti az akkori történéseket, hanem el is borzaszt azoktól. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László is kiemelte, hogy a most megtekinthető fotóanyag mennyire fontos a magyar történelem szempontjából. Ezúttal számos olyan felvétel mutatkozik be, amellyel a nagy nyilvánosság korábban nem találkozhatott.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke, Földváryné Kiss Réka megemlítette, hogy az 1956-os forradalom világtörténeti médiaesemény volt, több mint 150 külföldi tudósító és 36 fotóriporter tudósított az eseményekről. Ebben a folyamatban is elengedhetetlenek voltak John Sadovy munkái, képei egyszerre bátrak és érzékenyek.

John Sadovy lánya, Yvonne megemlékezett édesapja Magyarországon töltött négy napjáról, melyet bár már korábban is volt katona, majd haditudósító, mégis egész életében jelentős eseményként könyvelt el. A kiállítás mind a 85 képe megrázó és elgondolkodtató, a tárlat december 10-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kiemelt kép: John Sadovy: Egy halálra vert titkosrendőr teste lóg, Budapest, 1956 © John Sadovy/John Sadovy courtesy of Yvonne Sadovy/guardian.com