Bodrogi Gyula 1934. április 15-én született Budapesten. Pályáját néptáncosként kezdte, már egészen fiatalon, 17 évesen tagja lett az ország egyik hivatásos táncegyüttesének, a SZOT Együttesnek és 1951-től kezdve szólótáncosként lépett a közönség elé. 1954-ben jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol osztálytársa volt többek között Margitai Ági, Fülöp Zsigmond, Perlaky István és Törőcsik Mari is, akivel a Színművészeti alatt össze is házasodtak. Bodrogi Gyula 1958-ben szerezte meg az akkor a színművész végzettséget jelentő oklevelet, és egyből le is szerződött a József Attila Színházhoz.

Bodrogi Gyula 1965-ben a Magyar Rádió stúdiójában (fotó: Szalay Zoltán/Fortepan)

Huszonnégy éve volt már a teátrum tagja, amikor 1982-ben felkérték az akkori Vidám Színpad (mai nevén Centrál Színház) igazgatói posztjára. Bodrogi elvállalta a tisztséget, új gazdálkodási rendszert vezetett be, és az ő irányítása alatt vált az addig elsősorban kabaréként működő intézmény színházzá. 2001-ig, közel 20 évig tartó igazgatói teljesítménye elismeréseként a Vidám Színpad örökös tagjának választották. A Vidámot követően egy évig szabadúszó lett, majd 2003-ban csatlakozott az akkor Jordán Tamás vezette Nemzeti Színházhoz, melynek azóta is tagja.

Bodrogi Gyula (fotó: MTI/Manek Attila)

Még főiskolásként kapta első filmszerepét, Máriássy Félix 1957-ben bemutatott Külvárosi legendájában, melyet számtalan más film, tévéjáték, sorozat és szinkron követett. Talán legnépszerűbb, kicsik és nagyok által is nagyon jól ismert munkája az 1977-től 1984-ig futott bábfilmsorozat, a Süsü, a sárkány, melyben az ő jellegzetes orgánumán szólal meg „a híres egyfejű”. Csukás István meséje a tervek szerint idén visszatér a képernyőre, három új epizódot készítenek a legendás meséből.

Bodrogi Gyulának idén két bemutatója volt a Nemzeti Színházban, a Szász János rendezte Caligula helytartójában ő alakítja I. Agrippát, Palesztina királyát, az Egy ember az örökkévalóságnak című Csiszár Imre-rendezésben pedig szintén egy történelmi személyt, Wolsey bíborost játssza. A színművész munkásságát hat évtizedes pályája során számos díjjal elismerték. 1962-ban kapta meg először a Jászai Mari-díjat, majd 1967-ben másodjára is átvehette azt. 1973-ban az érdemes, majd 1983-ban a kiváló művész címet kapta meg. 2004-ben lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 2005-ben pedig átvehette a Kossuth-díjat. 2007-ben választották a Nemzet Színészének, 2012-ben pedig Prima Primissima-díjat kapott.

Boldog születésnapot kívánunk!

Kiemelt kép: Szabolcs László