A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 13–16. között a legfrissebb magyar könyvmegjelenéseket, 2021 legjobb francia regényét, a skandináv krimi sztárját és az egyik legmeghatározóbb brit történészt hozza el, valamint fellép a Henri Gonzo és a Papírsárkányok, a Magashegyi Underground és a Platon Karataev. A Margó idén a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban kerül megrendezésre a Bookline támogatásával.

„A Margó a találkozások fesztiválja: magyar, norvég, svéd és francia szerzőkkel, verseskötetekkel, regényekkel és mesekönyvekkel, inspiráló személyes vagy akár felkavaró családi történetekkel ismerkedhetnek meg az olvasók. A fesztivál 80 programja maga az ismeretlen, forduljunk nyitottan a különböző nyelvekhez és kultúrákhoz, értsük meg a másikat és magunkat, és ne féljünk elveszni a sokszínűségben, mert a cél az, hogy a Nemzeti Táncszínházból ne ugyanaz az olvasó jöjjön ki, mint aki bement” – mondta el Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója.

A rendezvényen Mohamed Mbougar Sarr bemutatja Az emberek legtitkosabb emlékezete című regényét, amely 2021-ben Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült és megkapta a Goncourt-díjat. A Margó vendége lesz a szólásszabadság határait kutató angol történész, a Time által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott Timothy Garton Ash, új kötetével érkezik a nagysikerű A méhek története szerzője, a norvég Maja Lunde, a skandináv krimi jeles képviselője, a Fabian Risk-sorozat szerzője, Stefan Ahnhem, valamint a hazájában számos irodalmi díjjal kitüntetett norvég Cecilie Enger. Mellettük új könyvvel jelentkezik többek között András László, Babiczky Tibor, Benedek Ágota, Bódis Kriszta, Csabai László, Darvasi László, Durica Katarina, Fliegauf Gergely, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Gurubi Ágnes, Gyurkovics Tamás, Havasréti József, Hidas Judit, Kemény Zsófi, Maros András, Molnár. T. Eszter, Pál Dániel Levente, Peer Krisztián, Péntek Orsolya, Réz Anna, Rubin Eszter, Spáh Dávid, Szöllősi Mátyás, Tisza Kata és Tóth Réka Ágnes. 

Margó Fesztivál (Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál)

Az október 14-én 80. születésnapját ünneplő Nádas Pétert városi sétákkal és egy rendhagyó beszélgetéssel köszönti a Margó: a vele készült beszélgetőkönyvről Károlyi Csaba irodalomkritikus mesél. Nyáry Krisztián 10 évvel ezelőtt a Margón mutatta be Így szerettek ők című kötetét, a fesztivál záróeseménye keretében a könyv sikerének titkát és kulturális hatását járják körül. 

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett esténként zenés programok zárják a napot: a Magashegyi Underground különleges, kortárs magyar verseket feldolgozó előadását mutatja be, fellép a Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett Platon Karataev zenekar új, Partért kiáltó című lemezével, valamint koncertet ad Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-énekese, aki idén indította útjára új, magyar nyelvű projektjét, a Papírsárkányokat Farkas Zazie, Issiaga Camara és Gaál Dániel közreműködésével.

Platon Karataev (Fotó: Platon Karataev Facebook oldal)

A Nemzeti Táncszínházban nyolcadik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, a vele járó pénznyereményt és a próbafordítást, valamint a 10 millió forint értékű médiatámogatást a Bookline jóvoltából. A 2021-es díjazott, Halász Rita önálló estjét a Liszt Ünnep keretében október 12-én rendezik meg a Müpában Beck Zoltán és Pálos Hanna közreműködésével.

A részletes program a Margó Feszt oldalán érhető el. 

Kiemelt kép: Margó-díj (Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár)