Egy apró kérés / Orlai Produkciós Iroda – Belvárosi Színház / rendező: Rába Roland / február 19. 19:00

Arnold sikeres építész. Megkapta élete legnagyobb felkérését: tervezzen látványos toronyházat Párizs közepére. Minden oka megvan az ünneplésre, erre is készül feleségével és legjobb barátaival. Kathrin azonban váratlan hírrel érkezik haza: egy pillanat alatt az összes közép- és hosszabb távú tervük új megvilágításba kerül. A két házaspár olyan meglepő komikus játszmák és szópárbajok közepén találja magát, amelyeknek egyikük sem sejti a kimenetelét. Németországban nagy színpadi sikere volt a vígjátéknak, amely kapcsolatokról, viszonyokról, hazugságról és igazságról szól őszintén és cinkos humorral. A Rába Roland rendezésében debütáló darabban Szávai Viktória, Járó Zsuzsa, Debreczeny Csaba és Mészáros Máté gondoskodik a felhőtlen szórakozásról.

Ágoston Katalin és Szegezdi Róbert a Johanna olvasópróbáján (fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Johanna / Szegedi Nemzeti Színház – Kisszínház / rendező: Mohácsi János / február 21. 19:00

A Mohácsi testvérek most először dolgoznak a Szegedi Nemzeti Színházban, a Mohácsi István által jegyzett Johanna című drámát testvére, egyben állandó alkotótársa, Mohácsi János állítja színpadra. A párostól megszokott módon a próba során szabják majd csak a színművészekre  az alkotást, így az majd csak a bemutatón derül ki, hogy a produkcióban részt vevő 14 színész közül ki melyik szerepben lép majd végül színpadra. Az biztos, hogy a Jeanne d’Arc szomorú, ám mégis magasztos történetét feldolgozó előadásban rendhagyó módon a teátrum igazgatója, Barnák László is játszik majd, partnerei lesznek többet között Ágoston Katalin, Medveczky Balázs, Sztarenki Pál és Borovics Tamás is.

Búcsúkoncert / k2 Társulat – MU Színház/ rendező: Tarnóczi Jakab / február 22. 20:00

Európai erózió. A közeljövő mindennapjaiból eltűnik a beszéd. Nincs miről, nincs kinek. De nincs megállás. Mindenki bejár dolgozni. Marad a monoton munkavégzés. Marad továbbá néhány kitörölhetetlen zenei motívum a levegőben, ami mégiscsak az életre emlékezetet. Így működik tovább az üzem azokkal, akik megmaradtak. Közben elkerülhetetlenül elfogy az idő. A k2 színház legújabb bemutatójában mindenki dalra fakad, az európai dallamkincsből inspirálódva. Öt színész (Piti Emőke, Gyöngy Zsuzsanna, Borsányi Dániel, Király Dániel, Nagyhegyesi Zoltán) és egy zongorista (Szép András) lép majd színpadra Tarnóczi Jakab rendezésében.

 

Bereczki Zoltán (forrás: Bereczki Zoltán Offical)

Dolgok, amikért érdemes élni / Játékszín / rendező: Bereczki Zoltán / február 22. 19:00

Duncan Macmillan pár évvel ezelőtt bemutatott monodrámájában a főszereplő színész meséli el történetét, amelynek fontos részét képzi egy lista. Ezt a listát hét éves korában kezdte írni, akkor, amikor édesanyja először próbált meg önkezével véget vetni az életének. A lista végigkíséri a gyermek- és kamaszkorát, az első szerelmet, a csalódásokat, az örömöket. Időről időre eltűnik, nyoma veszik, hogy aztán, mint valami mágikus segítség bukkanjon fel újból, amikor főhősünknek szüksége lesz rá. A világszerte nagy sikernek örvendő előadásban ezúttal Bereczki Zoltán mutatja meg azokat a dolgokat, amikért érdemes élni.

Minden nagyon jó lesz / Kultúrbrigád – Átrium / rendező: Spáh Dávid / február 22. 19:00

Több mint egy év kihagyás után jelentkezik új bemutatóval az Átrium. A kulturális tao megszűnése után az alkotógárda a közönségéhez fordult, és az Átrium Mecénás Klub keretében kérte a közönség segítségét a túléléshez. Most részben ezekből a támogatásokból tudott megszületni az új produkció. A Minden nagyon jó lesz szerzője az amerikai Zach Braff, a Scrubs (Magyarországon: Dokik) címen futó, különleges humorú, többször díjazott sorozat egyik főszereplője, aki producer, rendező és forgatókönyvíró is. Braff 2011-ben írta meg a nálunk most bemutatásra kerülő komédiát, amely az életben elkövetett hibákról, gyökerekről és útkeresésről, reményről és társakról szól. Azokról, akik nem tartoznak a nyertesek közé, de nem is annyira vesztesek, mint ahogy azt magukról gondolják. Tehát mindannyiunkról. A darab négy szereplőjét Parti Nóra, Brasch Bence, Bányai Kelemen Barna és Móga Piroska alakítja, az előadás rendezője Spáh Dávid.

Fullajtár Andrea Az átnevelhetetlen próbáján (fotó: Horváth Judit)

Az átnevelhetetlen / Katona József Színház – Sufni/ rendező: Pelsőczy Réka / február 22. 19:15

2006. október 7-én, moszkvai otthona előtt meggyilkolták Anna Politovszkaja újságírónőt, aki élesen bírálta az orosz vezetést az antidemokratikus kormányzás, a csecsen-orosz konfliktus háborúkkal történő rendezése, a csecsen terrorakciókra adott embertelen válaszlépések miatt. Soha egy pillanatra sem adta fel a küzdelmét egy demokratikusabb országért; sokak szerint politikai gyilkosság áldozata lett. Stefano Massini, a kortárs olasz színház egyik legjelentősebb szerzője nem sokkal Politkovszkaja halála után írt monodrámát az újságírónő cikkei és önéletrajzi feljegyzései alapján. Politkovszkaja utolsó munkája, az Orosz napló 2018 végén Magyarországon is megjelent. Az elszánt és bátor, ám a rezsimmel szemben mégis védtelen újságírónőt, aki hol tárgyilagosan, hol döbbenten, hol humorral és iróniával beszél az általa átéltekről és látottakról Fullajtár Andrea kelti életre.

A szerelmesek házai / Radnóti Miklós Színház / rendező: Valló Péter / február 23. 19:00

Bernard Shaw drámáját 1892-ben mutatták be először Londonban, mondanivalója ma is érvényes, amelyhez jelentősen hozzájárul Péterfy Gergely és Kovács Krisztina újrafordítása. A színdarab klasszikus szerelmi történetként, igazi romantikus vígjátékként indul : a fiatal, jó családból származó orvostan-hallgató, Harry beleszeret egy helyes, gazdag lányba, Blanche-ba, és úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Ezen a ponton nyugodtan hátra is dőlhetnénk, és önfeledten nézhetnénk a fiatalok szerelmének bájos kibontakozását, ám a férjjelölt és apósa között nagyon hamar komoly nézetkülönbség támad. Blanche apja, a felkapaszkodott vállalkozó, Sartorius ugyanis londoni ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, és főleg ügyeskedéssel, a szegény, kiszolgáltatott bérlők megnyomorításával, kizsigerelésével szerezte vagyonát, amit hozományként bőkezűen felajánl lányának és leendő vejének. A fiatal, lánglelkű fiú azonban mereven visszautasítja az ajánlatot. A történet szereplőit László Zsolt, Sodró Eliza, Hajduk Károly, Porogi Ádám, Martinovics Dorina és Kelemen József kelti életre.

Porogi Ádám és Kelemen József A szerelmesek házai nyílt próbáján (fotó: Hevesi-Szabó Lujza/Radnóti Színház)

Kiemelt kép: Járó Zsuzsa, Mészáros Máté és Szávai Viktória az Egy apró kérés próbáján (fotó: Orlai Produkciós Iroda)