Frankenstein / Budapest Bábszínház – Ország Lili Stúdió / rendező: Keresztes Tamás / február 25. 19:00

Victor Frankenstein, a zseniális, becsvágyó ifjú tudós halott testekből élő testet, lélegző, érző, gondolkodó lényt alkot, de megretten saját művétől és eltaszítja magától. A Kreatúra egy gyermek ártatlan kíváncsiságával vág neki a világ felfedezésének, ám útja során csak rettegéssel, elutasítással, gyűlölettel találkozik. Ereje hatalmas, dühe kozmikus, magánya az elképzelhető legszörnyűbb magány, hisz senki nincs a világon, aki hozzá hasonlítana. Felkeresi hát teremtőjét, hogy alkosson neki társat. Mary Shelley, korának kiemelkedő tehetsége alig 17 évesen, 1818-ban írta meg minden idők legeredetibb rémtörténetét. A regény a teremtés csodájának és felelősségének története, a teremtő és a teremtett lény örök egymásra utaltságának shakespeare-i mélységű tragédiája. A mű alapján Nick Dear készített színpadi adaptációt, amelynek ősbemutatójára 2011-ben került sor a londoni Nemzeti Színházban. A Budapest Bábszínház különlegesnek ígérkező produkcióját Keresztes Tamás rendezi, a Kreatúrát Teszárek Csaba, Bartha Bendegúz, L. Nagy Attila, Frankensteint Márkus Sándor kelti életre. 

Sirály / Szolnoki Szigligeti Színház / rendező: Székely Kriszta / február 25. 19:00

1971-ben Szolnokon Székely Gábor, Kaposváron pedig Zsámbéki Gábor rendezte meg a Sirályt, ezzel nyitották meg színházi évadot. Most Székely Kriszta, generációjának egyik legtehetségesebb, leginvenciózusabb és legnépszerűbb színházrendezője állítja színpadra Csehov klasszikusát a Szolnoki Szigligeti Színházban. A Sirály a drámairodalom egyik legnagyobb hatású alkotása: igazi remekmű, szabálytalan komédia, amelyet szerzője legszemélyesebb vallomásának tartanak, hiszen a darabba az önéletrajzi elemeken kívül néhány közeli ismerősének sorsát is beleszőtte. Benne van a viszonzatlan szerelem minden fájdalma, a színház végtelen szeretete, az örökös boldogságkeresés, a magány és a középszerűség elleni küzdelem. A szereplők valamennyien zátonyra futott életű emberek: hiába keresik egymást, a lelkek között nincs közös érintkezési pont, és így kölcsönösen szerencsétlenné teszik életüket. A főbb szerepekben Radó Denise, Csákvári Krisztián, Bíró Panna Dominika, Hajduk Károly és Molnár Nikolett mutatkozik be. 

Pillanatkép a Pelléas és Mélisande próbájáról (Fotó: Nagy Attila)

Pelléas és Mélisande / Magyar Állami Operaház – Eiffel Műhelyház / rendező: Kirsten Dehlholm / február 25. 19:00

A Pelléas és Mélisande a dán Kirsten Dehlholm rendezésében, az általa vezetett Hotel Pro Forma performanszszínház koncepciója alapján, Haja Zsolt, Fülep Máté, Pasztircsák Polina és Kovács István főszereplésével kerül bemutatásra az Eiffel Műhelyházban. A történet alaphelyzete egy szerelmi háromszög, amely Golaud herceg, a felesége, a titokzatos Mélisande és Golaud féltestvére, Pelléas között húzódik. Míg a két címszereplő azzal küzd, hogy tisztázzák magukban és megosszák egymással a másik iránti érzéseiket, addig Golaud-t egyre jobban hatalmába keríti a féltékenység, ami végül tragikus végkifejlethez vezet. Debussy formabontó műve egyszerre ment szembe a francia operai hagyományokkal és a kor népszerű, wagneriánus tendenciáival is. A korban szokatlan, inkább prózai librettó Maurice Maeterlinck azonos című szimbolista drámája felhasználásával született. A Pelléas és Mélisande 1902-es bemutatója ugyan botrányosra sikerült a párizsi Opéra-Comique-ban, a közönség sikerre vitte a darabot, amit a következő években Európa több országában és az Egyesült Államokban is bemutattak, meghozva Debussy számára a nemzetközi elismerést. A Pelléas és Mélisande több mint 50 év után tér vissza az Opera repertoárjára: a Magyar Királyi Operaház 1925-ben mutatta be a művet, Márkus László rendezése azonban összesen öt előadást ért meg. Nagyobb sikert könyvelhetett el Mikó András 1963-as felújítása, amely 1970-ig több mint 40 alkalommal volt látható az Andrássy úton.

Vadászat / Budaörsi Latinovits Színház / rendező: Pelsőczy Réka / február 26. 19:00

A nemrég elvált Lucas egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját és a gyerekek, a kollégák is kedvelik őt. Egyik kolléganőjével randizni kezd, és úgy tűnik, magánélete is ismét mederbe kerül. A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására: az egyik kislány, legjobb barátja gyermeke az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit. A gyermeki hazugság visszafordíthatatlan károkat okozva szabadul el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll az események előtt. Thomas Vinterberg A vadászat című filmjét 2012-ben mutatták be a mozikban, a forgatókönyvet a rendező és Tobias Lindholm közösen jegyezte, a színpadi változatot David Farr készítette. Lucas szerepében Chován Gábor mutatkozik be, mellette Spolarics Andrea, Takács Zalán, Páder Petra, Böröndi Bence, Mertz Tibor, Ilyés Róbert, Kerekes Marci, Fröhlich Kristóf és Bregyán Péter lesz látható a Pelsőczy Réka rendezte előadásban.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Frankenstein próbájáról (Fotó: Éltető Anna/Budapest Bábszínház)