A napokban kerül a könyvesboltokba Darren Shan Az elveszett hercegnő című ifjúsági fantasyregénye, amely az Archibald Lox sorozat első három részét tartalmazza. A Bookaholic csapatának köszönhetően a 2000-es évek elején hazánkban is óriási népszerűségnek örvendő ír szerző nyolc év után tér vissza a magyar könyvpiacra. 

Darren Shan (eredeti nevén Darren O’Shaughnessy) a Vámpír-könyvekkel robbant be az irodalmi köztudatba: a tizenkét kötetből álló sorozat az emberből félvámpírrá lett Darren kalandjait mesélte el, aki, hogy megmentse húga életét, elszegődik egy vámpír inasának, ezzel együtt pedig legjobb barátjának ellenségévé is válik. A magyarul 2001 és 2004 között megjelent regények szerzője – még jóval a Twilight megjelenése előtt – egészen új oldalról közelítette meg az éjszaka teremtményeinek világát, a vámpírok és vérszipolyok évezredes harcának kalandjára milliók voltak kíváncsiak, és habár népszerűsége nem érte el a Harry Potter-könyvekét, a 2000-es évek kamasz olvasóinak minden bizonnyal ahhoz hasonlóan meghatározó élményt adott. Ezt követően, 2005 és 2010 között a 10 kötetes Démonvilággal borzolta a kedélyeket, négy év kihagyás után (2014-2015) pedig megismerhettük Larten Crepsley regényes történetét, amely a Vámpír-könyvek előzménysorozata volt. Shan azonban nemcsak fiataloknak, hanem felnőtteknek is írt horror-regényeket, ezek közül a Város-trilógia (2010-2011) és az Árnyak asszonya (2012) jelent meg magyarul. (Felnőtteknek szánt regényeit később már Darren Dash néven adta ki.) Azonban, hiába a kezdeti nagy népszerűség (Shan az elmúlt két évtizedben háromszor is járt Magyarországon, minden alkalommal több helyszínen és több napon keresztül dedikálta a könyveit, a legutóbbi alkalommal a sor a Vörösmarty tértől a Dunáig tartott), a Zom-B sorozata csúfosan megbukott: a 12 kötetből mindössze három jelent meg magyarul, a hazai kiadó, a Móra pedig felhagyott az író műveinek gondozásával. 

Archibald Lox – Az elveszett hercegnő (Fotó: Bookaholic Kiadó)

A Bookaholic független könyvkiadó csapata azonban gondolt egyet, és egy évvel ezelőtt előrendelési akciót hirdettek, amelynek célja az volt, hogy magyarul is megjelenhessen Shan legújabb ifjúsági sorozata, az Archibald Lox. A megmozdulás sikerét mi sem jelzi jobban, hogy a limitált példányszámú, dedikált és sorszámozott kötetek gyakorlatilag két óra leforgása alatt elfogytak, holott a kiadásra több mint egy évet várni kellett. Ez a nap azonban most elérkezett, így május 15-én már a magyar olvasók is kézbe vehetik Az elveszett hercegnő című kötetet, amely a teljes első trilógiát (Archibald Lox and the Bridge Between Worlds, Archibald Lox and the Empress of Suanpan, Archibald Lox and the Vote of Alignment) tartalmazza. (A sorozat kilenc rövidebb regényből, vagyis három trilógiából áll.) A történet elején ​egy ifjú lakatmester véletlenül belebotlik egy fura grimaszokat vágó lányba London közepén, majd váratlanul feltárul előtte egy párhuzamos univerzum, mely bizarr világok végeláthatatlan sorát egyesíti magában. Archie úgy dönt, fejest ugrik az ismeretlenbe – a holtak leheletétől kísértett birodalmak, sötét titkokban fuldokló szférák és ördögi lényektől hemzsegő zónák közti utazás során pedig új szövetségesekre is szert tesz. Segítségükkel apránként felfedezheti valódi önmagát, de a kételyekkel és felismerésekkel teli úton még meg kell küzdenie hidegvérű gyilkosok, vérengző pokolkutyák vagy épp gonosz császárnők fenyegetésével is.

A kötet megjelenése kapcsán május 19-én a MagNet Közösségi Házban 18 órától könyvbemutatót is tartanak: 18:25-től a kötet fordítójával és szerkesztőjével beszélgetnek, 19:30-tól pedig maga is megérkezik – igaz, csak online, de a közönségnek is lesz lehetősége kérdéseket feltenni. A kötetbemutatón való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, valamint természetesen az előrendelt példányok is átvehetők, valamint további dedikált köteteket is meg lehet vásárolni.

Kiemelt kép: Archibald Lox – Az elveszett hercegnő (Fotó: Bookaholic Kiadó)