Voith Ági 1944. március 17-én Budapesten látta meg a napvilágot Voith Lajos és Mészáros Ági, a kétszeres Kossuth-díjas magyar színművésznő lányaként. Középiskolai tanulmányait a Hámán Kató Leánygimnáziumban végezte, ott szerezte meg 1962-ben az érettségi bizonyítványt. Ezt követően a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke lett Várkonyi Zoltán osztályában. Együtt tanulhatott mások mellett Ujréti Lászlóval, Huszti Péterrel, Kránitz Lajossal és Tahi Tóth Józseffel is.

Voith Ági és Sinkovits Imre 1971-ben (fotó: Szalay Zoltán/Fortepan)

1966-ban, a diploma megszerzésének évében a József Attila Színházhoz szerződött, melynek 1984-ig tagja volt. 1993-ig játszott a Thália és az Arizona Színházban is, 25 éve azonban szabadúszó színésznőként dolgozik. A fővárosi színházi közönség több teátrumban is láthatja Voith Ágit. A Nemzeti Színházban két előadásban, a Tóth Ilonkában ő a Virágárus, a Zsótér Sándor rendezte Brecht-produkcióban, A gömbfejűek és a csúcsfejűekben pedig Emma Cornamontis, kávéháztulajdonost alakítja. Ezek mellett a Spirit Színházban játszott Bernarda Alba házában is színpadra lép.

Bodrogi Gyula és Voith Ági (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Számtalan tévéfilmben és sorozatban is játszott, többek között a Lindában, a Patikában, a Hungária Kávéházban és a Szeress most! című szappanoperában. Zenés darabokban is sikert aratott pályája során, és hallhatjuk a hangját több válogatáslemezen is, például a Kislány a zongoránál – Szenes Iván tollából, és a Legendák – A 60-as évek világslágerei magyarul című albumokon. Utóbbin férjével, Bodrogi Gyulával közösen adják elő az Egy férfi és egy nő című dalt.

Voith Ági munkásságát 1976-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el. 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2003-ban ő vehette át a Radnóti Miklós antirasszista díjat, amelyet olyan magánszemélyeknek ítélnek oda, akik személyes példamutatásukkal fellépnek a kirekesztés bármely formája ellen. 2011-ben a József Attila Színház örökös tagjának választották, 2013-ban pedig érdemes művész díjjak tüntették ki.

Kiemelt kép: Eöri Szabó Zsolt