Ma töltötte be 75. életévét Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, parodista, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Gálvölgyi János Budapesten, 1948. május 26-án született Gálvölgyi János és Gumbinger Mária gyermekeként. A Madách Gimnáziumban szerzet érettségit követően kitanulta a fényképészszakmát, 1967-ben és ’68-ban a Révai Nyomda kemigráfus fényképészeként dolgozott. Az 1968-as Ki mit tud? című kulturális tehetségkutató műsorban tűnt fel parodistaként. 1973-ban elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a diploma megszerzése után a Thália Színházhoz szerződött. 1993-tól 2012-ig a Madách Színház társulatához tartozott, majd főleg a Játékszínben láthatta őt a közönség.

Elsősorban komikus vénájáról ismert, látható volt többek között a Furcsa párban, a Lóvátett lovagokban, Az ibolyájában, A Napsugár fiúkban, a 39 lépcsőben vagy a Mennyei hang!-ban, de drámai rátermettségét is több alkalommal bizonyította (Bánk bán – Ottó, És már senki sem – Lawrence Wargrave, Alku – Gregory Solomon). Zenés darabokban is színpadra lépett: szerepelt többek között a Mária főhadnagyban, a Producerekben, a Macskákban vagy a Háry Jánosban. Az idei évadban a Játékszín Legyen a feleségem!, a Rózsavölgyi Szalon Végszó, valamint a Pintér Béla és Társulata Marshal Fifty-Six című előadásában láthatta a közönség. Pintér Béla a napokban jelentette be, hogy a jövő évadtól Gálvölgyi János társulati tagként játszik náluk.

Gálvölgyi János és Györgyi Anna a Végszóban (Fotó: Szokodi Bea)

Rendszeres vendége volt a Rádiókabaré és a Heti Hetes című tévéműsornak, saját műsora, a Gálvölgyi Show 1988 és 2011 között futott, eleinte az MTV, később az RTL Klub csatornán. Közel ötven kabaréjelenetben és kilenc játékfilmben szerepelt, legemlékezetesebb alakítását a Csinibaba című filmben nyújtotta. Olyan nagy sikerű magyar sorozatokban is láthattuk őt, mint a Pasik! vagy a Keresztanyu. A szilveszteri műsorok közkedvelt vendégeként számos paródiát láthattunk tőle. Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, illetve Harry Klein (Derrick) állandó magyar hangja volt.

Május 10-én légzési nehézségekkel kórházba szállították, jelenleg az intenzív osztályon ápolják. Mihamarabbi jobbulást és gyors gyógyulást kívánunk neki!

Kiemelt kép: Gálvölgyi János Az első influenszerek című műsorban (Fotó: AMC)