Csütörtökön tartotta a Budapest Bábszínház évadnyitó sajtótájékoztatóját, amelyen Meczner János igazgató ismertette az jubileumi évad bemutatóit, illetve szó esett arról is, hogy az október 8-án induló BÁBU Fesztiválon milyen különleges programokkal várják az érdeklődőket. Ezen a napon tartják a Holdbeli csónakos című előadás premierjét is, Weöres Sándor különleges meséjét korábban még sosem játszották bábszínházban. A magyar népi világ motívumait megjelenítő darab Hoffer Károly rendezésében lesz látható a nagyszínpadon, amelyből Pájer Alma Virág és Barna Zsombor meg is mutatott egy különösen szép részletet.

Közép-Európa legnagyobb bábszínháza több mint egy éve készül a 70. születésnapjára: külföldi és magyar vendégelőadások mellett konferencia és kiállítások is várják majd az érdeklődőket, illetve a BÁBU Fesztivál keretében avatják fel a színház előcsarnokában a Szilágyi Dezső tiszteletére készített emléktáblát is. A tavasszal kihirdetett drámaíró-pályázat végeredménye is ekkor lesz nyilvános.

Markó-Valentyik Anna, Meczner János és Hoffer Károly a sajtótájékoztatón (Fotó: Éder Vera)

A 10. alkalommal megrendezésre kerülő találkozón olyan neves társulatok vendégeskednek majd, mint a holland Duda Paiva Company, az Egyesült-Királyságból érkező Hijinx-Blind Summit Theatre vagy a görög Hop Signor Puppet Thetare. A hazai bábművészet kiválóságai közül többek között jelen lesz Markó-Valentyik Anna az Alaine – Ideje a meghalásnak című monodrámájával, és Bercsényi Péter és Dányi Viktória előadásában ismét látható lesz a Füge, a Staféta és a Trafó koprodukciója, A TÓ. A fiatalabb generáció is képviselteti magát a fesztiválon, a Színház- és Filmművészeit Egyetem bábszakos hallgatói bemutatják Anima című produkciójukat. A Budapest Bábszínház saját előadásai közül látható lesz a Coraline Ascher Tamás rendezésében, A vihar, melyet Szikszai Rémusz vitt színpadra, illetve a nagy sikerű Boribon és Annipanni, melynek rendezője Ellinger Edina.

A sajtótájékoztatón az évad bemutatóiról is szó esett. Az október 8-án debütáló Holdbeli csónakost Szilágyi Bálint rendezése követi decemberben, a fiatal alkotó Kosztolányi Dezső Esti Kornél című novelláját dolgozza fel. Januártól lesz látható John Boyne-tól a Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl, a rendezője Lázár Helga. Februárban Schneider Jankó Václav Čtvrtek Rumcájszát viszi színre. Ezt követően Markó-Valentyik Anna a legkisebbeket szólítja meg Rügyek és gyökerek című előadásával áprilisban.

Hoffer Károly (Fotó: Éder Vera)

Kiemelt kép: Barna Zsombor és Pájer Alma Virág (Fotó: Éder Vera)