Reviczky Gábor 1949. március 28-án született Tatabányán. Még gyermek volt, amikor édesanyja tragikus körülmények között elhunyt. A középiskolai tanulmányait szülővárosában kezdte és ebben az időben csatlakozott a tatabányai Bányász Ifjúsági Színpadhoz, melynek alapítója és vezetője a szintén színész Éless Béla volt. Reviczky az érettségit azonban már az óbudai Árpád Gimnáziumban szerezte, és egy évig tanult a Nemzeti Színház stúdiójában is. Ezt követően jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol a Thália Színház neves igazgatójának, Kazimir Károly osztályában tanult. Diáktársa volt mások mellett Borbás Gabi, Sáfár Anikó és Gálvölgyi János is.

Jelenet a Képzelt beteg című előadásból (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

A diploma megszerzése után 1973-ban csatlakozott a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához, ám két év után, 1975-től átszerződött a debreceni teátrumhoz. Szintén két év után egy rövid kitérőt tett Miskolcon és Kecskeméten, majd 1979-ben a Vígszínház művésze lett mintegy tíz évig. Három évadot játszott a Nemzeti Színházban, majd visszatért a Vígszínházhoz, ahol megszakítás nélkül 22 évig volt a társulat oszlopos tagja. A legendás körúti teátrumban töltött összesen 33 év után 2013-ban ismét a Nemzetihez szerződött, 2016-tól kezdve viszont már szabadúszóként dolgozik.

A mi kis falunk promóciós fotója (fotó: RTL Klub)

Reviczky Gábor az egyik legismertebb magyar színész, akit számtalan filmben és sorozatban is láthattunk színpadi munkáin felül. Olyan produkciókban nyújtott feledhetetlen alakítást mint a Talpunk alatt fütyül a szél, a Sztracsatella, a Csinibaba, a Zimmer Feri, vagy az Üvegtigris mindhárom része. Visszatérő szereplője volt az első magyar szituációs komédiának, a Família Kft.-nek és a Pasiknak, játszott a kosztümös roadmovie szériában, a Kossuthkifliben és most az ország legnézettebb sorozatában, A mi kis falunkban láthatjuk, ő alakítja a falu állatorvosát. Hangját is számtalan filmben is hallhattuk: az ő orgánumán szólal meg mások mellett Clint Eastwood, Jack Nicholson és Robert De Niro is.

Jelenleg ritkábban láthatjuk színpadon, de olyan előadásokban lép még most is a közönség elé mint a Képzelt beteg vagy A dzsungel könyve a Vígszínházban, a Tóth Ilonka a Nemzetiben, a Valahol Európában a Pesti Magyar Színházban, és az Egy csók és más semmi a Vidám Színpadon. Reviczky Gábor művészetét több díjjal is elismerték pályája során. 1986-ban megkapta a Jászai Mari-díjat, 2012-ben pedig a Kossuth-díjat. Elnyerte még többek között az Ajtay Andor- és Ruttkay Éva-emlékdíjat, mindkettőt a Vígszínház társulatának szavazása alapján, emellett elsők között vehette át 2014-ben a Tolnay Klári-díjat a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért.

Kiemelt kép: MTI/Zih Zsolt