Dunai Tamás 1949. július 10-én született Mohácson. Eredendően nem színésznek, hanem pedagógusnak készült, a szegedi József Attila Tudományegyetemen (ma Szegedi Tudományegyetem) végezte magyar-francia szakos felsőfokú tanulmányait. Az egyetemi évek alatt nem csak a francia nyelvvel és kultúrával, hanem a színészettel is megismerkedett, kíváncsiságból próbálta ki magát az iskola házi színpadán. Ez a kísérletezés pedig olyan jól sikerült, hogy az egyetemi társulattal bejutottak a Ki mit tud? országos döntőjébe, ahol Mensáros László színművész és Vámos László színházi rendező döntöttek az előzsűri során arról, mely produkciók szerepelhetnek a tévéadásban. A fiatal Dunai Tamás sokat köszönhet ennek a találkozásnak, ugyanis Mensáros László tanácsára jelentkezett a Színművészetire.

Bal oldalt Dunai Tamás a Szegedi Egyetemi Színpad 1971-es Az óriáscsecsemő című előadásában (fotó: Fortepan/Kádas Tibor)

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma Egyetem) 1976-ban szerezte meg a színművész diplomát Szinetár Miklós osztályában. Osztálytársai között tudhatta Bánfalvy Ágnest, Fehér Ildikót, Vándor Évát, Mihályi Győzőt, Sinkovits-Vitay Andrást és Cseke Pétert is. A Színművészeti után rögtön szerződést kapott, és 1976-ban csatlakozott az Ádám Ottó vezetésével működő Madách Színházhoz. A teátrumban a színházirodalom legkülönfélébb darabjaiban léphetett színpadra, játszott prózai és zenés előadásokban, külföldi és magyar, klasszikus és kortárs szerzők műveiben, kis és főszerepekben is megmutathatta tehetségét. A Hegedűs a háztetőn, a Doctor Herz, a Macskák, az Isten pénze tette őt országszerte is igazán népszerű színésszé. 1992-től kezdve szabadúszóként dolgozik, de rendszeres fellépője maradt a Madáchnak, jelenleg a Mary Poppinsban láthatjuk George Banks szerepében.

Dunai Tamás az elmúlt több mint 20 évben több budapesti és vidéki színházban is játszott, az utóbbi időben azonban az egykori osztálytársa, Cseke Péter vezette Kecskeméti Katona József Színház lett egyfajta bázisa. A fajsúlyos, drámai darabok mint a Három nővér (Csehov), a Caligula helytartója (Székely János) vagy A vihar (Shakespeare) mellett vidéken sem kerülték el a könnyedebb, zenés produkciók, ilyen volt a Csókos asszony, az Isten pénze és a Kőműves Kelemen is. A legutóbbi évadban négy bemutatóban is láthatta a kecskeméti közönség, játszott A beszélő köntösben, Az ügynök halálában, az Othello, a néger mórban, az idény végén pedig színpadra lépett Agatha Christie krimijében, az …és már senki sem!-ben.

Jelenetkép az …és már senki sem! című előadásból (fotó: Walter Péter)

Kőszínházi szerepei mellett önálló estjeivel is járja az országot. Jelenleg két saját műsorát játssza, ezek közül az egyik az Odesszai kocsmadalok, melyben a Budapest Klezmer Band alapítójával, Jávori Ferenc Fegyával együtt áll a közönség elé. Ebben az előadásban a gengszterek, kereskedő, fűszeresek, kocsmárosok mára már nem létező világa elevenedik meg, és anekdotákból, városi legendákból, kocsmadalokból, viccekből kibontakozik a korabeli zsidó kultúra gazdagsága. Másik önálló műsora a Szavakat fúvok, mely egy verses-zenés est, amin Dunai Tamás nem csak szaval, hanem szaxofonon és klarinéton ő maga gondoskodik a zenéről is. Muzikalitását és a zene szeretetét édesapjától örökölte, aki több éven át volt a mohácsi fúvószenekar karnagyar és vezetője. Dunai pályája során számtalanszor fellépett zenészekkel, többek között a Misztrál együttessel, a Budapest Dixieland Banddal, a Budapest Klezmer Banddal, a Pódium Duóval és Szakcsi Lakatos Bélával is volt közös műsora, koncertje.

A színészet mellett tanít és rendez is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2001-ben végzett musical osztályában zenés mesterséget oktatott, 2009 és 2010 között pedig a Madách Musical Műhely osztályvezető tanára volt. Első színpadi rendezése 2004-ben, az Ez nem ugyanaz volt a Vidám Színpadon, 2015-ben pedig azzal Az óriáscsecsemő című színművel dolgozott, amelyben pályája elején, még a Szegedi Egyetemi Színpadon egyik első szerepét alakította. Déri Tibor darabját a kecskeméti teátrumban vitte színre.

Pap Vera és Dunai Tamás az Angi Vera című filmben

Színpadi szerepei mellett számtalan filmben és sorozatban is láthatta őt a közönség. Egyik legismertebb munkája az 1979-es magyar filmdráma, a többszörös díjnyertes Angi Vera, amiben a címszereplőt alakító Pap Vera partnere volt. Játszott emellett a Petőfi, a Kémeri, a Linda, a Kisváros és a Tűzvonalban című sorozatokban is. Rendszeresen szinkronizál, ő szólaltatta meg magyarul a Trónok harcában Charles Dance-t (Tywin Lannister), James Eckhouse-t a Beverly Hills 90210-ben (Jim), de hallhattuk többek között a 24 című akciósorozatban, a Rabszolgasorsban, valamint Robert Redford, Jerzy Radziwilowicz és Jonathan Pryce hangjaként is.

1967 óta tartó pályája során munkásságát számtalan díjjal elismerték. 1985-ban kapta meg a Jászai Mari-díjat, 1997-ben érdemes művész, 2015-ben pedig kiváló művész címmel tüntették ki. 2010-ben megkapta az anyanyelvápoló mozgalom legfontosabb elismerését, a Kazinczy-díjat is.

Kiemelt kép: Dunai Tamás (fotó: MTVA)